RTU pētnieces iegūst «L’Oréal» Latvijas stipendiju «Sievietēm zinātnē»

18. maijs, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieces Kristīne Šalma-Ancāne un Jevgeņija Lugiņina trešdien, 18. maijā, par pētījumiem materiālzinātnē saņēma kosmētikas uņēmuma «L’Oréal» Latvijas stipendiju «Sievietēm zinātnē». Kristīne Šalma-Ancāne ir RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra vadošā pētniece. Zinātniece uzskata, ka pētījumi viņas pārstāvētajā jomā ir ļoti aktuāli visā pasaulē: «Osteoporoze un tās izraisīti kaulu lūzumi ir globāla sabiedrības veselības problēma. Slimības un kaulu lūzumu radītā darba nespēja un invaliditāte skar daudzus miljonus cilvēku.» Kristīnes pētījumi saistīti ar tāda kaulu implantmateriāla izstrādi, kas veicinātu osteoporotisku kaulu lūzumu dzīšanas un reģenerācijas procesu, vienlaicīgi nodrošinot ārstniecisku efektu uz osteoporozes skartajiem kaulaudiem. 

Kristīnes dzinulis ikdienas zinātniskajā darbā ir apziņa, ka ar pētījumu palīdzību iespējams risināt sabiedrībai aktuālas problēmas: «Izstrādājot materiālu ar nepieciešamajām īpašībām, mēs varēsim būtiski uzlabot cilvēku dzīves kvalitāti.  Man ir liels gods un prieks saņemt «L'Oreal» Latvijas stipendiju «Sievietēm zinātnē». Tas ir motivējošs stimuls un iedrošinājums virzīties tālāk un sasniegt jaunus mērķus.»

Jevgeņija Lugiņina ir RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Organiskās ķīmijas tehnoloģijas institūta doktorante.  Savā zinātniskajā darbā viņa izstrādā jaunas dažādu organisko savienojumu sintēzes metodes, kurās par šķīdinātāju tiek izmantots šķidrs sēra dioksīds. «Ķīmijā praktiski visu reakciju sekmīgai norisei ir nepieciešama šķīdinātāju izmantošana, tāpēc ļoti svarīgi izmantot tādu šķīdinātāju, kas visefektīvāk nodrošina vajadzīgā produkta ieguvi un ir izmantojams atkārtoti,» stāsta Jevgeņija. Viens no šādiem šķīdinātājiem ir sēra dioksīds, kura izmantošanas iespējas vēl nav pilnībā apzinātas. Izpētot šķīdinātaja pielietojumu dažādās reakcijās, tiks izstrādātas sintēžu metodes, ko varēs sekmīgi izmantot bioloģiski aktīvu vielu ieguvē.

Jaunā zinātniece neslēpj prieku par pētnieciskā darba novērtējumu: ««L’Oréal» stipendija ir apliecinājums, ka šīs jomas izpēte ir nozīmīga arī citiem speciālistiem, ne tikai man. Tas ir gan finansiāls, gan liels emocionālais atbalsts, lai ar jaunu sparu turpinātu pētījumus, sasniegtu jaunus rezultātus un 2017. gadā pabeigtu doktorantūras studijas.»

«L’Oréal» Latvijas stipendija 6000 eiro apjomā ir Latvijā vienīgā atbalsta programma, kas paredzēta tieši sievietēm, kuras darbojas zinātnē. Šogad stipendijai bija iesniegti 35 pieteikumi, kurus vērtēja Latvijas Zinātņu akadēmijas eksperti, bet par stipendiju piešķiršanu lēma žūrijas komisija akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadībā.

Stipendija ik gadu tiek piešķirta vienai zinātņu doktorei vecumā līdz 40 gadiem iecerēto pētījumu veikšanai un divām doktorantēm līdz 33 gadu vecumam disertācijas izstrādei. Ar UNESCO Latvijas Nacionālas komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu stipendija izveidota starptautiskās L΄ORÉAL–UNESCO sadarbības programmā «For Women in Science» («Sievietēm zinātnē»). Tās mērķis ir atbalstīt daudzsološas zinātnieces un iedvesmot sievietes pievērsties karjerai zinātnē.  

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

18. maijs, 2016 plkst. 14:52

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi