RTU palīdzēs biznesam un zinātniekiem sadarboties pārtikas inovāciju radīšanā

25. aprīlis, 2019
.
.
.
Foto: Pixabay.com

Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu un inovācijas kopienas «EIT Food» kontaktpunkta izveide Rīgas Tehniskajā universitātē dos iespēju industrijai, sadarbojoties ar zinātnes institūcijām, pētīt, izstrādāt un ieviest inovācijas pārtikas un ar to saistītajās nozarēs, ziņo Latvijas Radio 1 raidījums «Eiro fokusā».

Pārtikas nozare ir ļoti plašs jēdziens, raidījumā «Eiro fokusā» pauž Liene Briede, RTU Dizaina fabrikas projektu vadītāja. Tas attiecināms uz visu, kas tieši ietekmē pārtikas nozares attīstību, uz visu ražošanas ciklu, sākot ar aprīkojumu un beidzot ar procesu, darbinieku piesaisti, robotizāciju, loģistikas optimizāciju utt. Tas attiecināms arī uz tādām aktuālām tēmām kā pārtikas atkritumu otrreizēja izmantošana, atkritumu aprites efektivizācija, alternatīviem risinājumiem plastmasas iepakojumam. Arvien aktuālāka kļūst arī vegānu, veģetāriešu un veselīgās pārtikas kustība. Arī lauksaimniecība un agrokultūra ir neatņemama pārtikas nozares sastāvdaļa, piebilst L. Briede.

«EIT Food» kontaktpunkts sadarbosies ar vairākām Latvijas augstskolām un zinātniskajām iestādēm, konsultējot un atbalstot interesentus gan pārtikas ražošanas inovāciju izstrādē, gan finansējuma piesaistē, tajā skaitā, kā pauž L. Briede, palīdzot atrast piemērotākos dažādu programmu un konkursu uzsaukumus.

Šobrīd ir atvērta pieteikšanās vairākās programmās. Līdz 26. aprīlim atvērta pieteikšanās programmām maģistrantūras («RIS Fellowships Internship») un doktorantūras studentiem («RIS Talents»), kuri vēlas gūt pieredzi starptautiskos uzņēmumos pārtikas industrijā. Prakse ilgs trīs līdz sešus mēnešus no jūlija līdz decembrim. Maģistrantūras studenti dalībai «RIS Fellowships Internship» saņems 1350 eiro lielu ikmēneša stipendiju, bet doktoranti dalībai «RIS Talents» - 2000 eiro ikmēneša stipendiju. Studenti tiks uzņemti konkursa kārtībā. Papildu informācija.

Savukārt līdz 15. maijam iespējams pieteikties dalībai «EIT Food Government Executive Academy» – apmācību un tīklošanās programmai pārtikas nozares ekspertiem. Programma tiek fokusēta uz stratēģijas izstrādi un pārtikas nozares saistīto sistēmu ekspertīzi. Tā ir bezmaksas programma nozares profesionāļiem, dalībnieku ceļa izdevumi tiek segti no programmas. Programma paredz dažādas aktivitātes, piemēram jūnijā būs tiešsaistes apmācības (4 vebināri), bet 25.-27. septembrī Polijā notiks klātienes apmācības. Papildu informācija.

Līdz 12. maijam notiek pieteikšanās «Inovāciju balvai» («Innovation Prize») – jauno ideju/jaunuzņēmēju konkursam. RTU Dizaina fabrika aicina ideju autorus un jaunuzņēmumus piedalīties konkursā, līdz 12. maijam piesakot idejas, kas radīs pievienoto vērtību pārtikas nozarei, sākot no ražošanas optimizācijas risinājumiem, jauna iepakojuma, pārtikas piedevām līdz produktu līnijām. Visiem konkursa dalībniekiem būs iespēja piedalīties Demo dienā Baltijas lielākā pārtikas industrijas izstāde «Riga Food 2019», kas no 4. līdz 7. septembrim notiks Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, un prezentēt savu risinājumu plašai publikai. Divi no dalībniekiem saņems grantu – pirmās vietas ieguvējam tie būs 10 tūkst. eiro, bet otrās vietas ieguvējam – pieci tūkst. eiro. Iegūt papildu informāciju un pieteikties dalībai iespējams mājaslapā.

Raidījumu «Eiro fokusā» iespējams noklausīties šeit.

Plašāku sarunu ar Lieni Briedi un Ziemeļu Ministru padomes Latvijas biroja padomnieci ilgtspējas un digitalizācijas jautājumos Maiju Kāli par pārtikas nozares izaicinājumiem, inovācijām un «EIT Food» lomu iespējams noklausīties arī Latvijas Radio 1 raidījumā «Zināmais nezināmajā»

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Raksta autors

RTU Sabiedrisko attiecību departaments

Publikācijas datums

25. aprīlis, 2019 plkst. 11:53

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi