RTU izstādē Hanoverē demonstrē jaunākās izstrādes enerģētikā

22. aprīlis, 2016
.
.
.

Starptautiskajā industriālajā izstādē «Hannover Messe 2016» Rīgas Tehniskās universitāte (RTU) prezentē jaunākās tehnoloģijas efektīvākai enerģijas lietošanai. Izstādē zinātnieki demonstrē līdzstrāvas elektroapgādes tīkla priekšrocības ražošanā, īpašu sistēmu elektrisko termoakumulācijas sildītāju izmantošanai mājokļos, kā arī inovatīvu energoefektīvu ēku automatizācijas sistēmu, kas ļauj ietaupīt pat 50 % siltumenerģijas.

RTU Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta zinātnieki izstādē demonstrē vairākas tehnoloģijas elektroenerģijas patēriņa samazināšanai. Viena no RTU izstrādēm šajā jomā ir līdzstrāvas elektroapgādes tīkls robotizētās ražošanas industrijai. Salīdzinājumā ar ražošanas sistēmu, kura tiek darbināta ar maiņstrāvu, RTU līdzstrāvas sistēma ļauj ietaupīt 9 % enerģijas. Sistēmas efektivitāti zinātnieki pārbaudījuši projektā AREUS, kura laikā laboratorijā tika uzbūvēta 600 V līdzstrāvas elektroapgādes sistēma. Tā sastāv no jaudīgiem elektriskās piedziņas stendiem un industrijā plaši izmantotā robota KUKA Quantec Prime. Ar iekārtu palīdzību var modelēt reālu industriālo robotu elektroenerģijas patēriņu.

RTU Enerģētikas institūta zinātnieki prezentē projektu, kurā tiek izstrādāta sistēma viedo elektrisko termoakumulācijas sildītāju (smart electric thermal storage) lietošanai mājokļos un birojos. Projektā RealValue Latvijā, Īrijā un Vācijā tiek uzstādītas viedās apsildes iekārtas, kas ļaus pētniekiem izstrādāt un pārbaudīt praksē jaunus efektīvākus paņēmienus energosistēmas vadībai.

RTU Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūta zinātnieki demonstrē energoefektīvas ēku automatizācijas sistēmas koncepciju, kas paredz elektroenerģijas patēriņa samazinājumu līdz 20 % un siltumenerģijas patēriņu līdz 50 % pēc automatizācijas sistēmas rekonstrukcijas. Enerģijas patēriņa samazinājumu nodrošina ēkas noslodzes precīza  piesaiste inženiersistēmu darbībai. RTU pētnieki izstrādājuši optimālus vadības algoritmus siltummezglu, apgaismojuma un telpu klimata vadībai, kā arī  izveidojuši ērtu vadības sistēmas pārvaldību.

Izstāde Hanoverē notiek no 24. līdz 29. aprīlim un tās laikā tiek demonstrēti jaunākie tehnoloģiskie sasniegumi.

eraf_es-01.png

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

22. aprīlis, 2016 plkst. 16:08

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi