RTU izdod grāmatu «Viedās elektrotehnoloģijas un lietiskais internets»

12. maijs, 2015
.
.
.

Šis ir lielisks papildinājums Latvijas skolu bibliotēkām – tā trešdien, 20. maijā, atverot grāmatu «Viedās elektrotehnoloģijas un lietiskais internets», ko sarakstījuši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes (EEF) docents un vadošais pētnieks Pēteris Apse-Apsītis un RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis, raksturoja grāmatas atvēršanas svētku dalībnieki. Autori grāmatu dāvinās visām Latvijas skolām, bet pirmā to trešdien saņēma RTU Inženierzinātņu vidusskola, kurā šā gada septembrī mācības 10. klasē uzsāks eksaktajās zinātnēs īpaši talantīgi jaunieši.

Pasākuma fotogalerija

«Ļoti ceru, ka skolēni grāmatu lasīs un būs arvien vairāk jauniešu, kas interesējas par tehniskajām zinātnēm,» sacīja P. Apse-Apsītis un jokojot klātesošajiem «atklāja» grāmatas sarakstīšanas, paša vārdiem runājot, «savtīgo» mērķi – vienkāršiem vārdiem izskaidrot jauniešiem elektrības pamatprincipus, ieinteresēt viņus par inženierzinātnēm un piepulcināt RTU studentu saimei.


Grāmatā ir apkopota pamatinformācija par elektrību un elektrotehnoloģijām, tāpēc tā paredzēta vidusskolēniem, pirmo kursu studentiem un citiem interesentiem — dažādu profesiju pārstāvjiem, kuri vēlas iegūt vispārēju informāciju šajā jomā vai arī grib savos projektos iekļaut lietiskā interneta sniegtās iespējas. Grāmata noderēs arī kā papildmateriāls tehnisko specialitāšu studentiem un inženieriem mūsdienīgu tehnoloģisko risinājumu apguvē.

«Grāmata ir sarakstīta netradicionāli – mozaīkas formā, tāpēc to nevar paņemt un secīgi lasīt no viena vāka līdz otram,» atklāšanā sacīja RTU Izdevniecības direktore Anita Vēciņa. Viņa uzskata, ka mūsdienās šāds grāmatas satura strukturēšanas veids ir atzīstams par pareizu, jo mainījušies arī jauniešu lasīšanas paradumi. Reti kurš grāmatu lasa secīgi, bet lielākoties jaunieši izlasa kādu tematisku sadaļu, tad citu informāciju par konkrēto tematu sameklē internetā un pēc tam atkal atgriežas pie grāmatas. Arī atsevišķi fizikas skolotāji, kuriem jau bijusi izdevība iepazīties ar grāmatas saturu, to atzinuši par atbalstu fizikas apguvē, jo «tajā ir arī tāda informācija, kādas nav fizikas mācību grāmatās,» stāstīja A. Vēciņa.

Grāmatas sākumā iekļauts īss vēsturisks atskats elektrības un radiosakaru vēsturē, apkopotas nepieciešamās pamatzināšanas elektrodrošības noteikumos, kā arī aplūkoti elektrības, elektromagnētisma, optikas, akustikas un mehānikas pamatjēdzieni un pamatprincipi. Pēc tam autori pievērsušies bezvadu komunikācijas sistēmām, aprakstot digitālās loģikas pamatus, sniedzot ieskatu datu apmaiņā un kabeļu un bezvadu komunikācijā, kā arī parādot lietiskā interneta un elektrotehnoloģiju izmantošanas piemērus. Grāmatā pielikumos sniegta praktiskiem risinājumiem noderīga informācija.

«Lietiskais internets nav nekas jauns — tā būtībā ir telemetrijas un telekomandu mūsdienīga versija, kurā mēs izmantojam ikdienā plaši lietoto internetu. Būtībā tā ir attālināta datu iegūšana, tikai, ja agrāk cilvēks ieguva datus no iekārtām vai mašīnām, tad lietiskā interneta kontekstā viena iekārta nepastarpināti iegūst datus no otras, galvenokārt izmantojot publiskos interneta vadu un bezvadu tīklus,» lietiskā interneta būtību populārzinātniski skaidroja P. Apse-Apsītis.

Viņš arī izteica gandarījumu, ka AS «Latvenergo» «iegulda jaunos cilvēkos, kas grib mācīties tehniskās zinātnes», jo uzņēmums kopā ar RTU finansējis grāmatas izdošanu. Gandarījumu par jauno grāmatu izteica arī AS «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs. Viņš īpaši akcentēja, ka ir tapusi grāmata latviešu valodā, jo «topošajiem inženieriem, kas padziļināti vēlas studēt par elektrību, nav daudz grāmatu dzimtajā valodā».

«Lasiet grāmatu un skatieties, kur lietiskais internets mūs aizvedīs nākotnē!» potenciālos lasītājus mudināja P. Apse-Apsītis. Uz grāmatas bāzes viņš EEF ir izveidojis studiju priekšmetu «Lietiskais internets un viedās tehnoloģijas», ko šajā studiju gadā pirmoreiz kā brīvās izvēles priekšmetu gan latviešu, gan angļu valodā var klausīties jebkurš students.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

12. maijs, 2015 plkst. 13:31

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi