RTU aicina studentus pieteikties starptautiskām praksēm pārtikas industrijā

8. aprīlis, 2020
.
.
.

«EIT Food HUB Latvia» aicina studentus pieteikties apmaksātām praksēm starptautiskos pārtikas nozares uzņēmumos un organizācijās, pilnveidojot sevi, stiprinot pārtikas ekosistēmas attīstību  un iesaistoties inovāciju projektos.

Līdz 12. aprīlim atvērta pieteikšanās divās Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (European Institute of Innovation & Technology – EIT) zināšanu un inovāciju kopienas «EIT Food» prakšu programmām. Bakalaura un maģistrantūras studenti aicināti pieteikties programmai «RIS Fellowships Internship» un gūt pieredzi starptautiskos uzņēmumos pārtikas industrijā. Pieteikties praksei.

Savukārt«RIS Talents» ir prakšu programma doktorantiem. Tās laikā dalībnieki tiks iesaistīti «EIT Food» inovāciju projektos un partneru organizāciju pētniecības un attīstības (R&D) projektos. Pieteikties praksei.

Abas programmas ilgs trīs līdz sešus mēnešus, ļaujot dalībniekiem gūt praktisku pieredzi, risināt īstus industrijas izaicinājumus, uzlabot analītiskās domāšanas un problēmu risināšanas prasmes, iegūt profesionālus kontaktus. Dalībnieki saņem ikmēneša stipendiju: «RIS Fellowships Internship» dalībniekiem tā ir 1350 eiro liela, bet «RIS Talents» dalībniekiem – 2000 eiro liela.

Ieva Stafecka, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes zinātniskā asistente, pēc prakses uzņēmumā «PepsiCo» Lielbritānijā, atzīst, ka ieguvusi gan jaunas zināšanas un iemaņas, gan uzlabojusi svešvalodas prasmes un izveidojusi kontaktus, kuri būs noderīgi neatkarīgi no tā, vai viņa kā ķīmijas tehnologs savu turpmāko darbību saistīs ar pārtikas vai citu industriju. Viņas prakses mentors bija «PepsiCo» tehnoloģiju skauts un tas viņai ļāva uzzināt, «kā ir otrā pusē». Proti, viņai bija iespēja sekot līdzi tam, kā veidojas industrijas un zinātnieku, kā arī industrijas un jaunuzņēmumu sadarbība, kā tiek izvērtētas jaunas biznesa idejas un iniciatīvas, kā jāsagatavo biznesa plāni, jāveic peļņas un zaudējumu aprēķini, jāpiesaista finansējums, kas nepieciešams veiksmīgai savas idejas prezentācijai, kā juridiski korekti risināt sadarbību utt. Kā saka I. Stafecka, šādas zināšanas ir vērtīgas topošajiem un jaunajiem zinātniekiem.

Praksē viņa guvusi arī administratīvu pieredzi, kas ļauj labāk organizēt pašas darbu, tajā skaitā, paaugstināt efektivitāti. Kā pozitīvo pieredzi, ko pārņemt, viņa min arī «PepsiCo» motivācijas sistēmu darbiniekiem, kas, novērtējot katra indivīda veikumu, vērsta uz labāka rezultāta sasniegšanu. Viņa uzteic arī vienlīdzīgo attieksmi pret visiem darbiniekiem, tajā skaitā praktikantiem. «Darba vide bija ļoti  atvērta un motivējoša,» saka I. Stafecka. Vienlaikus tā bija lieliska iespēja gūt starpkulturālu pieredzi, sadarbojoties ar cilvēkiem no dažādām valstīm ar atšķirīgu darba un uzvedības kultūru.

Tieši atvērtība, spēja ātri pielāgoties, piemēram, citam darba ritmam vai problēmu risināšanas stilam, un vēlme profesionāli attīstīties ir galvenās īpašības, kurām jāpiemīt, lai prakse būtu veiksmīga, vērtē I. Stafecka. Viņa arī domā, ka tā ir lieliska iespēja visiem tiem, kuri vēl nav izvēlējušies profesionālās darbības virzienu vai vēlas to mainīt.

Papildu informācija par praksēm.

Veidojot ciešas saites starp patērētājiem, uzņēmumiem, jaunuzņēmumiem, pētniekiem un studentiem no visas Eiropas, «EIT Food» atbalsta inovācijas un ilgtspējīgas ekonomikas iniciatīvas, kas vairo piekļuvi kvalitatīvai pārtikai, uzlabo vidi un veselību, kā arī rada jaunas darbavietas un palielina Eiropas konkurētspēju. «EIT Food» veicina inovācijas pārtikas industrijā, sākot no lauksaimniecības un ražošanas līdz pat piegādei un klientu apkalpošanai, piedāvājot uzņēmējdarbības atbalsta programmas un izglītības un mobilitātes programmas profesionāļiem, izsludinot pētniecības un inovāciju projektu uzsaukums.

«EIT Food» programmas Latvijā organizē RTU Dizaina fabrikas «EIT Food HUB Latvia» sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Pārtikas un veterināro dienestu un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu BIOR. RTU «EIT Food» pievienojās 2019. gadā, iegūstot tiesības veidot Latvijā veidot inovāciju un koprades kontaktpunktu jeb HUB. «EIT Food HUB Latvia» aktivitātes vērstas uz atbalstu jaunu ideju komercializācijai, nodrošinot apmācības, mentoringu, koučingu, agrīnu inkubāciju, akcelerāciju, palīdzību prototipēšanā. Būtiska ir arī industrijas, jaunuzņēmumu un zinātnieku sadarbības stiprināšana, tīkla veidošana.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Raksta autors

RTU Sabiedrisko attiecību departaments

Publikācijas datums

8. aprīlis, 2020 plkst. 16:49

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi