Noteiks Latvijas inovatīvākos pārtikas nozares jaunuzņēmumus

9. jūlijs
.
.
Foto: Pixabay.com

13. jūlijā plkst. 16.00 jauno ideju/jaunuzņēmumu konkursa «EIT Food Innovation Prize» Latvijas finālā astoņas komandas cīnīsies par naudas balvām biznesa attīstībai un par iespēju kļūt par Eiropas inovatīvāko pārtikas nozares jaunuzņēmumu. Konkursa Latvijas fināls notiks tiešsaistē Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikas Facebook lapā un Youtube, ļaujot interesentiem balsojumā noteikt skatītāju simpātiju – jaunuzņēmumu, kurš papildus saņems 2000 eiro naudas balvu.

Fināla tiešraidi varēs vērot šeit

Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu kopienas «EIT Food» konkurss «Inovāciju balva» («Innovation Prize») ir viens no lielākajiem ideju/jaunuzņēmumu konkursiem Eiropā. Šogad tas vienlaikus notiek 17 valstīs, radot pievienoto vērtību pārtikas un lauksaimniecības nozarēm. Veidojot ciešas saites starp patērētājiem, uzņēmumiem, jaunuzņēmumiem, pētniekiem un studentiem, «EIT Food» atbalsta inovācijas un ilgtspējīgas ekonomikas iniciatīvas, kas vairo piekļuvi kvalitatīvai pārtikai, uzlabo vidi un veselību, kā arī rada jaunas darbavietas un palielina Eiropas konkurētspēju. Ekonomikai visā pasaulē saskaroties ar izaicinājumiem koronavīrusa dēļ, ir īpaši svarīgi meklēt inovatīvus risinājumus tautsaimniecības attīstībai.

Konkursa Latvijas finālā par uzvaru cīnīsies astoņas komandas

  • «SugarCat» – lietotne cukura daudzuma vizuālizācijai

Viens no galvenajiem aptaukošanās faktoriem ir pieaugošais cukura daudzums pārtikas produktos. Bērni šim riskam ir pakļauti visvairāk, tāpēc komanda piedāvā uzskatāmā un viegli uztveramā veidā viņus informēt par cukura daudzumu konkrētajā produktā. Ar viedierīci noskenējot produkta aprakstu, tas vizualizējas kā glāze, kurā proporcionāli produkta saturam redzams cukura daudzums. Ideja radās, piedaloties projektā «Code in Place».

  • «Nature Foods» – piens no dzeltenajiem zirņiem

Pārtikas un dzērienu ražošanas uzņēmums «Nature Foods» dibināts 2017. gadā, lai, apvienojot zināšanas ar tehnoloģiskajām inovācijām, nodrošinātu augu bāzes pārtiku mūsdienīgam par veselību domājošam patērētājam. Uzņēmums piedāvā piena produktu alternatīvu, kas izgatavota no dzeltenajiem zirņiem. Tajos ir daudz vērtīgu uzturvielu, un tie ir viens no vismazāk alerģiju izraisošajiem olbaltumvielu avotiem, kā arī ir videi draudzīgāki nekā dzīvnieku, mandeļu un sojas piena produktu alternatīvas. 

  • «GreenDreem» – piens no zaļajiem griķiem

«GreenDreem» mērķis ir padarīt pāreju uz augu bāzes diētu pieejamu un vienkāršu. Šobrīd tirgū trūkst produktu, kas garšas, struktūras un uztura ziņā varētu sacensties ar tradicionālo pienu, tāpēc komanda piedāvā izmantot zaļos griķus. Tie nesatur lipekli, alergēnus, nav ģenētiski modificēti. Sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pārtikas zinātniekiem «GreenDreem» izstrādā recepti un tehnoloģiju, kuras pamatā ir hidroizdalīšanās apstrādes metode. No zaļajiem griķiem tiek atdalītas dabiskās uztura sastāvdaļas, lai pēc tam barības vielas atkal saliktu kopā, iegūstot barojošu, krēmīgu un pilnībā aromatizētu šķidrumu bez jebkādām piedevām.

  • «Gusto Fresh» – lietotne svaigas pārtikas digitalizācijai

Lauksaimnieki un vietējo veikaliņu īpašnieki augšupielādē informāciju par saviem produktiem lietotnē «Gusto Fresh», lai ar tās starpniecību produktus nogādātu pircējiem. Produktu piegādāšanai uzņēmums izmanto klimatam draudzīgas tehnoloģijas, produkti netiek glabāti noliktavās – tie no lauksaimniekiem uzreiz tiek nogādātas pircējiem. 

  • «Tinrap» – iepakojums no rapšu vaska

«Tinrap» piedāvā plastmasas maisiņus aizstāt ar dabīgu, pārstrādājumu, atkārtoti izmantojamu un pieejamu iepakojumu – dažāda izmēra kokvilnas un rapšu vaska ietinamo papīru un maisiņiem. Rapšu vasks nodrošina produktu svaigumu, iepakojums ir bioloģiski noārdāms, to var atkārtoti izmantot pat gadu, turklāt tas ir ūdensizturīgs. Ideja attīstīta triecienprogrammā  «CrisisLab», ko izveidoja Latvijas augstskolas, lai kopējiem spēkiem cīnītos ar Covid-19 krīzes sekām un piedāvātu risinājumus pašvaldību un valsts sektora, industriju, nevalstisko organizāciju identificētām  problēmsituācijām, kas radušās vai var rasties globālās pandēmijas, ārkārtas stāvokļa un pārvietošanās, pulcēšanās un sociālās distancēšanās ierobežojumu dēļ.

  • «Augam» – biodegradabli podiņi augu stādīšanai

Tiek izstrādāts jauns, bioloģiski noārdāms augsnē stādāms podiņš, kas uzlabo augsnes kvalitāti un līdz ar to – stādu augšanu. Produkta izejvielas ir lauksaimniecības, enerģijas ražošanas un kokapstrādes blakusprodukti, kā arī ezera rekultivācijas blakusprodukts – sapropelis. Komanda savu ideju attīsta RTU un Latvijas Universitātes kopīgi veidotajā «Universitāšu inkubatorā».

  • «Brocco.eu» – platforma pārtikas pirkumu optimizācijai 

Šobrīd pieejamie tiešsaistes pārtikas preču risinājumi ir neparocīgi – tie atdarina fiziskos veikalus. «Brocco.eu» izstrādā platformu, kas konvertē receptes nepieciešamo produktu sarakstā no tiešsaistes pārtikas veikaliem. Tas iepirkšanos padarītu bezrūpīgāku, vienlaikus samazinot pārtikas izšķērdēšanu. Komanda uzskata, ka nākotnē algoritmi varētu tikt veidoti tā, lai tie vēl vairāk palīdzētu cilvēkiem atvieglot iepirkšanās procesu un ļautu atklāt jaunas ēdienu receptes, pamatojoties uz iepriekšējiem pirkumiem un personīgajām vēlmēm. Komanda pavasarī plūca laurus pārtikas nozares hakatonā «Future of Food». 

  • «Nordic Food» – ar augu cilmes šūnām bagātināts ūdens

«Nordic Food» dibināts 2018. gadā, sadarbojoties Latvijas un Vācijas zinātniekiem, lai izstrādātu un ražotu inovatīvus pārtikas produktus, kas veicina planētas ilgtspējību. Viņi izstrādā dzeramo ūdeni, kas bagātināts ar augu cilmes šūnām. Šobrīd sadarbībā ar partneriem tiek veikti pētījumi, lai radītu inovatīvu risinājumu, kas ļautu noskaidrot visefektīvāko un finansiāli izdevīgāko augu cilmes šūnu ieguves tehnoloģiju un augu cilmes šūnu izmantošanu dzeramajā ūdenī.

Uzvarētājiem – vērtīgas balvas

Konkursa «Innovation Prize» nacionālajā finālā tiks sadalītas naudas balvas viena, trīs un piecu tūkstošu eiro apmērā. Šogad papildus tiks piešķirta arī skatītāju simpātiju balva 2000 eiro apmērā. Lai piedalītos balsojumā, jāreģistrējas dalībai konkursa finālā

Nacionālā fināla uzvarētājs iegūs tiesības pārstāvēt Latviju starptautiskajā finālā, prezentēt ideju vai risinājumu potenciālajiem globālajiem investoriem un cīnīties par naudas balvām 10, 15 un 25 tūkstošu eiro apmērā. 

Konkurss «Inovāciju balva» Latvijā notiek otro gadu. 2019. gadā Latvija pievienojās inovāciju un zināšanu kopienai «EIT Food», kura kontaktpunkta Latvijā aktivitātes organizē RTU Dizaina fabrika sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Pārtikas un veterināro dienestu un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu BIOR. 

Papildu informācija.

Saistītie tagi:
Kopīgot rakstu

Universitāte

Informācija par rakstu

Raksta autors

RTU Sabiedrisko attiecību departaments

Publikācijas datums

9. jūlijs plkst. 12:30

Līdzīgi raksti

Jaunumi

_