Kā «pieradināt» sēra dioksīdu – RTU zinātnieki stāsta Latvijas Radio

16. marts
.
.
Foto: Pixabay.com

Sēra dioksīds – bīstamā gāze, kas caur automašīnu izpūtējiem un rūpnīcu skursteņiem nonāk vidē, galvassāpes sagādā tiem, kas rūpējas par vides aizsardzību un planētas ilgtspēju. Taču vai šo gāzi jeb SO2, ir iespējams «pieradināt», lai tā būtu noderīga rūpniecībā? Par to 14. martā Latvijas Radio 1 raidījumā «Zināmais nezināmajā» stāsta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes (MLĶF) dekāns Māris Turks un MLĶF Organiskās ķīmijas tehnoloģijas institūta docente Krista Gulbe.

Sēra dioksīds dabā ir atrodams atmosfērā. Dabā tas veidojas vulkānu izvirduma laikā, savukārt cilvēku darbības rezultātā – sadegot fosilajam kurināmajam. Zinātnieki pēta sēra dioksīda dažādu īpašību izmantošanu organiskajā sintēzē, lai dažādus procesus padarītu vienkāršākus, efektīvākus un videi draudzīgākus. 

«Sēra dioksīdu izmantojam gan kā šķīdinātāju, gan kā reaģentu. Pirmajā gadījumā, izmantojot SO2 kā šķīdinātāju, mums ir iespēja dažādus procesus padarīt vienkāršākus, neizmantojot dažādas videi kaitīgas piedevas,» skaidro K. Gulbe. Piemēram, ir metode glikozilēšanas reakcijai, kas ļauj iegūt dažādus cukura, ogļhidrātu atvasinājumus. Klasiskos apstākļos šī reakcija tiek veikta dažādu metālu klātienē, taču ražošanā šāds process ir neekonomisks un arī videi nedraudzīgs, tāpēc zinātnieki ir radījuši metodi, kur nav nepieciešamas metālu piedevas, turklāt, tā kā SO2 ir viegli atgūstams un izmantojams otrreiz, šī metode ir lietotājam un videi draudzīga. 

Savukārt M. Turks stāsta, ka sēra dioksīds ir ļoti atzīta pārtikas piedeva, kas aptur rūgšanas un pelējuma procesus, tāpēc to lieto, piemēram, vīna un žāvēto augļu ražošanā. SO2 izmanto arī farmācijā, agroķīmijā, materiālzinātnē. 

Saruna ar RTU zinātniekiem – sākot no 16:30.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Raksta autors

RTU Sabiedrisko attiecību departaments

Publikācijas datums

16. marts plkst. 18:03

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi