Īpaša sistēma palīdzēs ātri noteikt un novērst zudumus ūdens un siltuma apgādes tīklos

18. aprīlis, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki izstrādājuši jaunas paaudzes automatizētu mērījumu nolasīšanas sistēmu, kas palīdz ātri noteikt avārijas situācijas un novērst ūdens noplūdes un siltuma zudumus komunālo pakalpojumu tīklos. Ar sistēmas palīdzību varēs būtiski uzlabot pārvades tīklu kvalitāti, nodrošināt to efektīvāku izmantošanu un samazināt ekspluatācijas izmaksas. 

Zinātnieku izstrādātā sistēma ļauj iegūt, uzkrāt un analizēt datus par infrastruktūras stāvokli. Siltuma vai ūdens apgādes sistēmā ievietoto sensoru piegādātie dati ļauj pārraudzīt apgādes tīklu tehnisko stāvokli, uzlabot tehniskās nepilnības un operatīvi novērst avārijas situācijas. Ar lietiska interneta tehnoloģiju palīdzību iespējama attālināta infrastruktūras pārraudzīšana un vadīšana, bet, apkopojot un analizējot iegūto informāciju, ir iespējams modelēt ūdens apgādes tīklā notiekošos procesus. Tāpat ar sensoru piegādāto datu palīdzību var sekot līdzi ūdens kvalitātei un ātri noteikt bīstamu piesārņojumu.

«Pirmie pētījumu rezultāti ir daļa no kopējās programmas, kuras mērķis ir izveidot jaunu gudras pilsētas vadības tehnoloģisko platformu, kurā tiks apvienoti ūdensapgādes, elektroapgādes, transporta un infrastruktūras vadības pakalpojumi plašam iedzīvotāju lokam. Ar šo tehnoloģiju palīdzību mēs varēsim nodrošināt maksimāli efektīvu resursu izmantošanu,» stāsta RTU profesore Nadežda Kuņicina.

Projektā ir izstrādātas divas datu nolasīšanas metodes un izgatavots testēšanas prototips ar oksidācijas-redukcijas potenciāla, pH, hlorīdu, vadītspējas, kopējā organiskā oglekļa un temperatūras sensoriem. Tālākie pētījumi saistās ar jaunas metodes izstrādi datu konsolidēšanai, interpretēšanai un modelēšanai, kas ir būtiski pilsētvides plānošanas un uzturēšanas procesos.

Pētījums tiek realizēts Valsts pētījumu programmas «Nākamās paaudzes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) pētniecības valsts programma» 3. projekta «Sensoru tīklu un signālu apstrādes pielietojumi tautsaimniecībā» ietvaros. Projektu īsteno zinātnieki no RTU Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta, Mākslīgā intelekta un sistēmu inženierijas katedras, Ūdens inženierijas un tehnoloģijas katedras, Modelēšanas un imitācijas katedras un Transporta un sakaru institūta Datorzinātņu un telekomunikāciju fakultātes.

RTU Zinātnes koordinācijas un informācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

18. aprīlis, 2016 plkst. 10:53

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi