Inovatīvs IT risinājums dabas apstākļu novērošanai un izmaiņu prognozēšanai

10. februāris, 2014
.
.
.

2014. gada 6. februārī viesnīcā «Avalon» (Rīgā, Kalēju ielā 70) norisinājās projekta INFROM noslēguma konference, kurā tika demonstrēta IT platforma, kas, apkopojot datus no dažādiem informācijas avotiem, tai skaitā iedzīvotāju novērojumiem, palīdzēs prognozēt dabas objektu izmaiņas un novērst krīzes situācijas pirms to iestāšanās.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesora Jurija Merkurjeva vadībā tika īstenots pārrobežu sadarbības projekts INFROM, kura ietvaros RTU zinātnieki, sadarbībā ar kolēģiem no Krievijas, izveidojuši IT platformu, kas, apstrādājot satelīta datus un iedzīvotāju sniegto informāciju, palīdzēs prognozēt dabas objektu izmaiņas, tādas kā plūdu draudus, mežu ugunsgrēkus, teritoriju piesārņojumu, kā arī monitorēt un analizēt, situācijas attīstību, lai kalpotu kā instruments pašvaldību darbiniekiem lēmumu pieņemšanas procesā.

Konferenci atklāja RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna, kurš pateicās izstrādātājiem par ieguldīto darbu un uzsvēra, ka šis ir lielākais un nozīmīgākais RTU īstenotais projekts sadarbībā ar Krieviju. Konferencē aktīvi tika diskutēts par iespējām, ko piedāvā jauninstrādātā platforma un tās ietekmi uz pašvaldības darbu ikdienā, piemēram, Madonas novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters apstiprināja IT platformas plašās pielietošanas iespējas, kas pašvaldības darbiniekiem un inspektoriem ikdienas darbā būtu neaizstājams palīgs objektu uzraudzībā.

Konferencē izskanēja viedoklis, ka tādām institūcijām kā «Latvijas Valsts meži» vai «Latvenergo» šīs  IT platformas izmantošana ļautu daudz detalizētāk veikt mežu un dabas objektu uzraudzību un apsaimniekošanu, novērojot objektu stāvokli reālā laikā. Piemēram, vētru laikā ar satelīta attēlu palīdzību būtu vieglāk identificēt vietas, kur ir pārrautas elektrolīnijas. Platformas iespējas ļauj arī novērot tūrisma ietekmi uz dabas objektiem, piemēram, cilvēka radītā piesārņojuma sekas, vai ezera aizaugšanas progresu.

IT risinājums izstrādāts projekta «Integrēta intelektuāla platforma pārrobežu vides un tehnogēno sistēmu monitoringam» (INFROM) ietvaros, pateicoties Eiropas Savienības Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programmas Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta 2007–2013 finansējumam. Projekta realizācijā RTU Informācijas tehnoloģijas institūta zinātnieki sadarbojās ar Krievijas Zinātņu Akadēmijas St. Pēterburgas Informātikas un automatizācijas institūta kolēģiem.

Informācija par projektu pieejama projekta mājaslapā: www.infrom.eu

Papildus informācija:
Oksana Soško, lektore, pētniece, Mg. sc. ing.
INFROM projekta vadītāja asistente
, tālr. 67089514

infrom.jpgInformāciju sagatavoja
Ilze Apsīte, tālr. 26498123


Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

10. februāris, 2014 plkst. 0:00

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi