Kāpēc tik svarīgi mācīties STEM

24. maijs, 2023
.
.

STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika) izglītība ir kas vairāk par matemātikas un citu eksakto mācību priekšmetu apgūšanu. Tā jauniešos atraisa zinātkāri, radošumu, kritisko domāšanu, prasmi uzņemties atbildību un pieņemt lēmumus, sagatavojot viņus veiksmīgai nākotnes karjerai jebkurā jomā.

Zināšanas vairo iespējas gūt panākumus profesionālajā dzīvē. Zinātne palīdz izprast mūsdienu pasaulē notiekošo. Tā Zinātnes patēriņa un līdzdalības izpētē apliecina Latvijas jaunieši.  

Mēs visi vēlam saviem bērniem laimīgu un pārtikušu nākotni, tādēļ cenšamies ielikt iespējami labākus pamatus – dot izglītību, kas pēcāk ļaus viņiem realizēties darbā, kas būs sirdij tuvs, sniegs gandarījumu un vienlaikus nodrošinās labu iztikšanu. 

STEM – vērtīga izglītība

Augstskolu absolventu monitorings, ko jau vairākus gadus veido Izglītības un zinātnes ministrija, rāda, ka STEM jomas absolventiem ir nodrošināts darbs augsti kvalificētās profesijās un labi ienākumi, kuri turklāt aug straujāk, nekā valstī vidēji. 

Augstākie vidējie ienākumi īsi pēc studiju beigšanas ir dabaszinātņu, matemātikas un IT jomā, lauksaimniecības, veselības un sociālās aprūpes, kā arī inženierzinātņu, ražošanas un būvniecības jomas absolventiem. 
Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) ir vienīgā daudznozaru tehniskā universitāte Latvijā. Tās absolventi ir pieprasīti darba tirgū – vidēji 87% bakalaura programmu absolventu jau pirmajā gadā pēc absolvēšana ir nodarbināti, un tas ir augstāks rādītājs nekā vidēji starp bakalaura absolventiem. Turklāt lielākā daļa no nodarbinātajiem absolventiem jau pirmajā gadā strādā augstākās kvalifikācijas profesijās – ir vadītāji un speciālisti. Augot pieredzei, viņi strauji kāpj pa karjeras kāpnēm, ko uzskatāmi rāda arī absolventu atalgojums. RTU absolventu atalgojums jau gadu pēc studiju pabeigšanas ir par 44% lielāks, salīdzinot ar vidējo darba samaksu valstī, bet pēc trim gadiem – jau par 65% lielāks (dati par 2017., 2018. un 2019. gada absolventiem). Turklāt – jo augstāka izglītība, jo lielāki ienākumi. RTU maģistrantūras absolventu atalgojums dažus gadus pēc studiju pabeigšanas pat par 94% pārsniedz valstī vidējo.

Vienlaikus darba devēji jau ilgstoši ceļ trauksmi, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu profesionāļu, īpaši valsts attīstībai tik būtiskajās inženierzinātnēs un augstajās tehnoloģijās. Ekonomikas ministrijas darba tirgus prognozes liecina, ka trūkst augstākās kvalifikācijas IT, inženierzinātņu un dabaszinātņu speciālistu. Līdz 2030. gadam iztrūkums pēc augstākās kvalifikācijas speciālistiem STEM virzienos var sasniegt deviņus tūkstošus. Savukārt darbaspēka pārpalikums ar augstāko izglītību sociālo, humanitāro un komerczinību jomā arvien pieaug un 2030. gadā varētu sasniegt pat vairāk nekā 26 tūkstošus. 

Tas nozīmē tikai vienu – izvēle par labu STEM izglītībai ir stratēģisks un uz nākotni vērsts lēmums, kas nebūs jānožēlo. 

Starp tehnisko un radošo

STEM studijas nav tikai matemātikas, fizikas un ķīmijas formulas, tajās ir daudz radošuma, sadarbības un starpdisciplinaritātes. Kā teicis uzņēmuma LMT prezidents Juris Binde – inženiera darbs ir ļoti radošs, ne mazāk aizraujošs par aktiera un dziedātāja darbu. Arī RTU rektors Tālis Juhna aicina inženierus uztvert nevis kā tehniskus cilvēkus, bet gan radošas personības, savā ziņā pat māksliniekus. 

To apliecina arī RTU studenti, kuri būvē raķetes, zemūdenes piesārņojuma apsekošanai un sintezatorus, par kuriem sajūsminās mūziķi pasaulē, projektē ēkas un būves, kādas iepriekš neviens nav redzējis, audzē nākotnes ēdienu laboratorijās, būvē ceļus ar sensoriem, kas paši saka priekšā, kad pārvietošanās pa tiem kļūst bīstama, veido digitālos dvīņus pilsētām un māca mākslīgo intelektu, plāno nākotnes preču un pakalpojumu piegādes ķēdes, izgudro videi draudzīgus materiālus, kas aizvietos, piemēram, plastmasu, pēta jaunus nanopārklājumus, rada kleitas, kas sadalās dabā, lai no tām augtu ziedi, un dažādus funkcionālus un zinātkāri raisošus dizaina produktus, izstrādā orgānus uz čipa un mākslīgos kaulus, meklē risinājumus, kā cilvēku kustību enerģiju pārvērst elektriskajā utt.

STEM studijas var būt arī pamats sava uzņēmuma veidošanai – dažādi hakatoni, sacensības, prototipēšanas darbnīcas, stipendijas un granti sekmē studentu jaunradi, dod zināšanas un prasmes, kas ļauj radīt ne tikai inovācijas, bet arī pārvērst tās pieprasītos produktos un pakalpojumos, veidot uzņēmumus un kļūt ne tikai par pieprasītiem augsta līmeņa darba ņēmējiem, bet arī veiksmīgiem uzņēmējiem. Savukārt komunikācijas, komandas veidošanas, līderības prasmes, projektu un inovāciju vadību palīdz attīstīt RTU Talantu programma un darbs ar mentoriem – tas viss vēl labāk sagatavo darba dzīvei.

Nav nokavēts? Nē! 

Lai skolēni varētu maksimāli sekmīgi realizēties STEM jomā, ir svarīgi izvēli apzināties pēc iespējas agrāk. Tomēr arī šobrīd vēl nav par vēlu piepildīt vēlmi kļūt par inženieri, arhitektu, datorģēniju, enerģētiķi, ceļu un tiltu būvētāju, ķīmijas tehnologu, starptautisku loģistikas jomas profesionāli, zinātnieku utt. Pieteikties studijām RTU var arī tad, ja matemātika, fizika vai ķīmija vidusskolā nav apgūta augstākajā līmenī. Turklāt studiju piedāvājums ir ļoti plašs, no šī studiju gada deviņām RTU fakultātēm pievienojusies arī Latvijas Jūras akadēmija. Vairāk informācijas https://www.rtu.lv/lv/stude-rtu

Kopīgot rakstu

Citi bloga ieraksti