RTU Inženierzinātņu vēstures pētniecības centrs
Parādīt izvēlni
RTU Inženierzinātņu vēstures pētniecības centrs

2012 – RTU 150. gadadiena

2012 – RTU 150. gadadiena

Vērienīgas svinības notika 2012. gadā, kad Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) atzīmēja 150 gadu jubileju. Jau 2011. gada 14. oktobrī, atzīmējot 149. dzimšanas dienu un atklājot 150. jubilejas gadu, universitātes centrālajā ēkā, Kaļķu ielā 1, rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis prezentēja universitātes «dzimšanas apliecību» ar Krievijas cara Aleksandra II vīzēto Rīgas Politehnikuma dibināšanas statūtu attēlu.

Visu 2012. gadu norisinājās festivāls «RTU skan», priecējot skatītājus ar dziesmām un dejām, koncertiem un teātra izrādēm, dzejas priekšlasījumiem un gleznu izstādi, kā arī sporta pasākumu cikls «Students pret profesoru: kurš kuru?», kurā pirmo reizi universitātes vēsturē studenti cīnījās pret profesoriem sešās sporta disciplīnās: šaušanā, kērlingā, badmintonā, skvošā, volejbolā un futbolā.

17. martā notika pirmais RTU Zinātnes festivāls, kurā studenti palīdzēja iepazīt tehniskās zinātnes bērniem un skolēniem.

12. maijā notika RTU akcija Likteņdārzā «Iestādīsim dziesmu». Simboliski apliecinot kopējo RTU un Latvijas valsts likteņos, Likteņdārzā (Koknesē) rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis iestādīja dižozolu, savukārt tautas mākslas kolektīvi dziesmu un deju pavadībā iestādīja ceriņu aleju, kā arī papildināja dārza amfiteātri ar gandrīz simts universitātes darbinieku, mācībspēku un studentu sarūpētajiem laukakmeņiem.

18. maijā norisinājās akcija «Laid, lai pulkstenis iet! 150 dienas līdz 150. jubilejai», sākot skaitīt atlikušās dienas līdz 14. oktobrim.

Sekojot Eiropas universitāšu tradīcijai, jubilejas gadā Starptautisko un sabiedrisko attiecību departaments organizēja pirmo RTU Starptautisko nedēļu, kas noritēja no 28. maija līdz 1. jūnijam. Tajā piedalījās 24 dalībnieki no 11 pasaules valstīm.

18. augustā ar vērienīgu pasākumu «Es Tu RTU» Vērmanes dārzā RTU piedalījās Rīgas svētkos. Studenti, mācībspēki un darbinieki bija sarūpējuši aizraujošu un radošu svētku programmu rīdziniekiem un Rīgas viesiem.

150. gadadienas svētku kulminācijas nedēļa tika atklāta 4. oktobrī universitātes centrālajā ēkā, Kaļķu ielā 1, ar jubilejas svinību nedēļai veltītu preses konferenci un Latvijas Bankas izdotās RTU jubilejas monētas atklāšanu. 5. oktobrī RTU izsaiņoja kārtējo nozīmīgo 150 gadu jubilejai veltīto dāvanu – grāmatu «Senākā tehniskā universitāte Baltijā – 150. Laikmeti un personības», sniedzot ieskatu universitātes vēsturē, iekļaujot nozīmīgākos pieturas punktus un izcilāko RTU personību aprakstus. Par godu 150 gadu jubilejai Latvijas Pasts izdeva pastmarku, kuras atklāšana notika 8. oktobrī.

10. oktobrī rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis kopā ar kolēģiem nolika ziedus bijušo RTU rektoru un profesoru atdusas vietās Rīgas kapos. Tajā pašā dienā notika svinīga ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa. Brīvības pieminekļa Goda telpā L. Ribickis ierakstīja novēlējumu Latvijai.

Ievērojamās jubilejas gadā no 10. līdz 12. oktobrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notika 53. konference. Pirmo reizi RTU vēsturē vienlaikus ar zinātnisko konferenci norisinājās starptautiskais inženieru un Rīgas Politehniskā institūta/Rīgas Tehniskās universitātes (RPI/RTU) absolventu kongress. Pirmo reizi RTU vēsturē konference tika rīkota visām sekcijām vienkopus. 13 sekcijās un 26 apakšsekcijās tika pārstāvētas visas fakultātes un pētniecības virzieni.

13. oktobrī RTU Lielajā aulā notika Senāta svinīgā sēde. 13. oktobra pēcpusdienā Rīgas Latviešu biedrības namā notika RTU 150 gadu jubilejai veltītā Svinīgā sēde, kurā piedalījās LR Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, ārvalstu vēstnieki, RTU Goda biedri un citas prominentas personas, uzaicinātie viesi, kā arī bijušie un esošie RTU darbinieki un studenti.

14. oktobrī RTU ar vērienīgu mūzikas, mākslas un tehnoloģiju caurvītu lieluzvedumu «Radi tālāk!» Arēnā Rīga atzīmēja 150 gadu jubileju.

Universitāti cauri gadsimtiem 150 gadu garumā vadījuši 12 rektori. Atzīmējot viņu ieguldījumu universitātes attīstībā, tika izdots 2012. gada kalendārs, kurā katrs gada mēnesis bija veltīts vienam no RPI/RTU rektoriem.

Universitātes jubilejai bija veltīts arī apjomīgs RTU žurnāla «Jaunais Inženieris» speciālizdevums. Izdevumā bija publicēts jubilejas svētku pasākumu plāns, valsts un RTU vadības apsveikumi, ar augstskolas darbību saistītie svarīgākie notikumu un fakti 150 gados, nākotnes plāni u. c.

18. oktobrī RTU Zinātniskā bibliotēka organizēja savai 150 gadu jubilejai veltītu konferenci ar nosaukumu «Akadēmiskās bibliotēkas 21. gadsimtā».

150. jubilejas gadā Rīgas Tehniskās universitātes kolektīva dzīvē iesākās arī vairākas jaunas tradīcijas. Viena no tām – 2012. gada 23. maijā dibinātā RTU Absolventu asociācija. Jāpaskaidro, ka jau 1910. gadā tika nodibināta Rīgas Politehniskā institūta beidzēju (absolventu) biedrība, kurai bija nodaļas lielākajās pilsētās – Maskavā, Pēterburgā, Rīgā.

Pēc Absolventu asociācijas ierosinājuma RTU Senāts iedibināja jaunu Goda nosaukumu – RTU Goda absolvents.

Pasākumi, kas bija veltīti 19. gs. Krievijas impērijas teritorijā (Rīgā) izveidotās pirmās politehniskās augstskolas ievērojamajai jubilejai, turpinājās arī 2013. gadā. 28. janvārī RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis universitātes galvenajā ēkā atklāja piemiņas plāksnes RTU Goda biedriem Mihailam Doļivo-Dobrovoļskim un Frīdriham Canderam.

2013. gada 26. jūlijā, atzīmējot pasaulslavenā ķīmiķa un bijušā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektora Paula Valdena 150. jubileju, RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un P. Valdena mazdēls profesors Erkki Hollo svinīgi atklāja viņa vārdā nosaukto ielu, kas atrodas Kurzemes priekšpilsētā, starp Zunda Krastmalu un Ķīpsalas ielu.