RTU Inženierzinātņu vēstures pētniecības centrs
Parādīt izvēlni
RTU Inženierzinātņu vēstures pētniecības centrs

2002 – RTU 140. gadadiena

2002 – RTU 140. gadadiena

Atzīmējot Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 140. gadskārtu, vairāki pasākumi notika jau pirms oficiālajām svinībām: septembra beigās – studentu atpūtas vakars RTU izstāžu, kultūras un sporta centra lielajā hallē Ķīpsalā, erudītu konkurss «RTU Spice 2002» un jubilejai veltītas dažādas sporta sacensības. Mākslinieks J. Strupulis RTU 140. gadadienas atcerei izgatavoja medaļu, ar kuru apbalvoja izcilākos ilggadējos universitātes darbiniekus.

13. oktobrī Lielajā Ģildē, Amatu ielā 6, notika svētku koncerts, kurā uzstājās visi RTU studentu mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi. Nākamajā dienā rektors akadēmiķis I. Knēts pieņēma viesus Mazajā aulā, Kaļķu ielā 1. Par apsveikšanas vērienīgumu liecina apsveicēju skaits: sešas ārvalstu vēstniecības, 19 ārvalstu augstskolu, 18 Latvijas augstskolu, 10 valsts institūciju, 12 uzņēmumu, deviņu savienību, asociāciju un trīs studentu korporāciju pārstāvji.

14. oktobra vakarā RTU darbinieki, studenti un viesi pulcējās Rīgas Latviešu biedrības namā uz svinīgo sēdi. Sveicot augstskolas saimi, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga atzina: «Latvija pasaulē varēs noturēties kā spēcīga valsts, mēs varēsim turpināt savu attīstību un atgūt to, kas garos padomju gados pazaudēts, tikai turpinot ieguldīt savos cilvēkos un viņu spējās. Bet modernā pasaulē tas nozīmē, ka mums ir jādod ļoti liels un nozīmīgs ieguldījums tieši zinātnē, tieši tehnoloģijā un tehniskajās zinātnēs, bez tām mums neiztikt .. Es novēlu, lai nākotnē jūsu prestižs tikai pieaugtu un jūsu slava izskanētu tālu visā pasaulē!».

Svētkos plašu interesi raisīja RTU 43. starptautiskā zinātniskā konference, kas notika no 10. līdz 14. oktobrim; konferences laikā astoņās sekcijās tika nolasīti 544 referāti.