Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte
Parādīt izvēlni
Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte

Novērtē RTU Dizaina fabrikas atbalstu inovatīvu biznesa ideju attīstīšanā

27. septembris
.
.
«SpirulinaNord» biznesa ideju attīsta RTU zinātnieces Agnese Stunda-Zujeva, Kristīne Veģere un biznesā pieredzējušais Kaspars Veģeris. Attēlā – K. Veģere «EIT Food» jauno ideju/jaunuzņēmēju konkursā «Inovāciju balva» saņemot 5000 eiro grantu idejas tālākai attīstībai. Foto: Andra Marta Babre

«Mums ir paveicies. RTU var iziet pusgada ciklu ar ļoti lieliskiem mentoriem, kas to ideju palīdz ielikt biznesa rāmī,» par inovatīvu biznesa ideju attīstīšanas iespējām Latvijas Radio 1 raidījumā «Eiro fokusā» saka Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pētniece un «SpirulinaNord» līdzdibinātāja Agnese Stunda-Zujeva.

«SpirulinaNord» ir RTU zinātnieku radīta tehnoloģija, kas ļauj Latvijas klimatā audzēt vērtīgo tropu mikroaļģi spirulīnu un piedāvāt to klientiem lietošanai svaigā veidā. Spirulīna ir augstvērtīgs augu valsts olbaltumvielu, vitamīnu, minerālu un antioksidantu avots. «Tas ir lokāli audzēts produkts ar maigu, mūsu zonai pieņemamu garšu un smaržu. Mēs audzējam jau vairāk nekā gadu. Šobrīd esam tai stadijā, kad ir jāizremontē telpas un ražošana jāsakārto tā, lai atbilst PVD prasībām,» stāsta A. Stunda-Zujeva.

Lai attīstītu biznesa ideju, komanda izmantojusi vairākus RTU Dizaina fabrikas piedāvātus agrīnas uzņēmējdarbības atbalsta instrumentus, tajā skaitā, piedalījusies Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu kopienas «EIT Food» jauno ideju/jaunuzņēmēju konkursā «Inovāciju balva» un saņēmusi 5000 eiro grantu. Grantu 10 tūkst. eiro apmēra saņēma «Smart Packaging», kas izmanto viedo sensoru sistēmas ēdiena iepakojumā, lai noteiktu ēdiena svaigumu un samazinātu pārtikas atkritumus vai veselības riskus, ko rada neprecīzi ēdiena derīguma termiņi.

RTU ir trīs EIT zināšanu un inovāciju kopienu dalībniece. «EIT Food» kontaktpunkts Latvijā tika izveidots šā gada pavasarī, tā aktivitātes organizē RTU Dizaina fabrika sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Pārtikas un veterināro dienestu un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu BIOR. «Mums ir iepriekšējā pieredze ar citām zināšanu kopienām. Tāpēc šis bija nākamais loģiskais solis, kā atbalstīt un veicināt inovācijas tieši pārtikas nozarē. Sākot gan no pārtikas produktiem – ēdieniem un dzērieniem, gan arī pārtikas ražošanas tehnoloģijām, loģistiku, noliktavas uzturēšanu, eksportu, importu, dažādām iekšējām sistēmām, kas nepieciešamas pārtikas nozarē strādājošiem uzņēmumiem,» raidījumā teic «EIT Food HUB Latvia» vadītāja Liene Briede.

Veidojot ciešas saites starp patērētājiem, uzņēmumiem, jaunuzņēmumiem, pētniekiem un studentiem, «EIT Food» atbalsta inovācijas un ilgtspējīgas ekonomikas iniciatīvas, kas vairo piekļuvi kvalitatīvai pārtikai, uzlabo vidi un veselību, kā arī rada jaunas darbavietas un palielina Eiropas konkurētspēju.

RTU Dizaina fabrika ir inovāciju un uzņēmējdarbības platforma ar Baltijā vislabāk aprīkoto prototipēšanas darbnīcu, augsti kvalificētu ekspertu komandu un zinātnisko atbalstu uzņēmējiem, vadītājiem un studentiem, lai radītu inovāciju idejas, augstas pievienotās vērtības produktus, inženiertehniskus risinājumus.

Latvijas Radio 1 raidījums «Eiro fokusā».

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Raksta autors

RTU Sabiedrisko attiecību departaments

Publikācijas datums

27. septembris plkst. 10:38

Līdzīgi raksti

Ziņas

_