RTU vadīs Latvijas dalību «Klimata zināšanu un inovāciju kopienā»

1. augusts, 2016
.
.
.

Latvijas konsorcijs Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadībā ir uzņemts «Klimata zināšanu un inovāciju kopienā» (Climate-KIC). Tā ir viena no piecām zināšanu un inovāciju kopienām, kuras apvieno Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (European Institute of Innovation and Technology – EIT). Latvijas konsorcijā ietilpst Transporta Mašīnbūves kompetences centrs, Cleantech Latvia, Wetsus-European centre of excellence for sustainable water technology (Nīderlande) un Zaļo tehnoloģiju inkubators.

EIT kopš tā dibināšanas 2008. gadā izveidojis piecas dažādas zināšanu un inovāciju kopienas – klimata, digitālo, veselības, izejmateriālu un enerģijas, kuru vīzija ir kļūt par vadošo Eiropas iniciatīvu, kas inovatoriem un uzņēmējiem dod iespēju attīstīt risinājumus dažādiem sabiedrības izaicinājumiem radot izaugsmi un jaunas darbavietas.

Climate-KIC līdz šī gada vasarai apvienoja 18 dažādu Eiropas reģionu komercorganizācijas (50%), universitātes (30%) un publiskā un nevalstiskā sektora (20%) organizācijas, kas attīsta zema oglekļa emisiju iniciatīvas un tehnoloģijas. Šovasar notikušajā kopienas paplašināšanas atlasē Latvijas konsorcijs pārvarēja pretendentu divpakāpju atlasi un nu ir kļuvis par šīs kopienas dalībnieku.

RTU vadībā Latvijas konsorcijs plāno aktivitātes vairākās jomās, piemēram, piedalīties pasaules pilsētu 24 stundu interaktīvā diskusijā (Climathon ) par klimata pārmaiņu izaicinājumiem, kuri ietekmē pilsētas infrastruktūru. RTU Ūdens pētniecības laboratorijas vadībā šajā pasākumā iecerēts piedalīties ar plūdu radītajiem izaicinājumiem un enerģijas atgūšanas iespējām no notekūdeņiem Rīgas pilsētā. Ir iecere arī ciešāk sadarboties un mācīties no Igaunijas tehnoloģiju inkubatora , kurš šogad rīko Eiropas inovatoru finālu (Climatelaunchpad). Tāpat plānots attīstīt partneru tīklu Latvijā un, izmantojot partneru pieredzi Eiropā par viedo pilsētu izveidi, sagatavot kopējus projektus un attīstīt Latvijas kapacitāti klimata izaicinājumu risināšanā.

RTU plāno koncentrēt tai pieejamos finanšu un cilvēkresursus Latvijas viedās specializācijas virzienos (viedā enerģētika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas, kā arī zināšanu ietilpīga bioekonomika), kuri saskan ar Climate-KIC darbības virzieniem un var tikt finansiāli papildināti ar Climate-KIC resursiem un kompetencēm. Starp tiem varētu būt pēcdoktorantūras pētniecības projekti, tehnoloģiju pārneses centra un biznesa inkubatoru programmu aktivitātes u. c.

RTU konsorcijā darbosies kā koordinators, atsevišķu uzdevumu sadale vēl tiks izdiskutēta starp konsorcija biedriem.

Latviju jauno Climate-KIC partneru uzņemšanas pasākumā Briselē 26. jūlijā pārstāvēja un Latvijas konsorciju prezentēja Ūdens pētniecības laboratorijas vadošais pētnieks Jānis Rubulis. Viņš pasākuma dalībniekus iepazīstināja ar RTU un pārējo konsorcija partneru aktivitātēm un sadarbību (piemēram, projektu Latenergi, EVIT VNPC u. c.).

Papildu informācija par Climate-KIC partneru uzņemšanas pasākumu.

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

1. augusts, 2016 plkst. 15:28

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi