RTU profesors Remo Merijs-Meri skaidro par plastmasas izstrādājumu piemērotību produktu saldēšanai

9. augusts
.
.
RTU profesors Remo Merijs-Meri skaidro par plastmasas izstrādājumu piemērotību produktu saldēšanai
Foto - ekrānattēls no LTV1 raidījuma «4. studija»

Vai ogas ziemas sezonai var saldēt jau iepriekš izmantotos trauciņos un, vai no plastmasas uz pārtikas produktiem var migrēt potenciāli kaitīgi savienojumi, Latvijas Televīzijas raidījumā «4. studija» uz jautājumiem atbild Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes (MLĶF) Polimēru materiālu tehnoloģijas katedras profesors Remo Merijs-Meri.

RTU profesors Remo Merijs-Meri neiesaka ogas vai dārzeņus saldēt plastmasas maisiņos, kas nav paredzēti šim nolūkam: «Šajā gadījumā mēs tā īsti nevaram zināt plastmasas izcelsmi – vai tas tiek ražots no pirmējā polimēra vai tomēr tas satur kādu daļu no otrreizējā polimēra». Pastāv iespēja, ka maisiņi ražoti no otrreizējas pārstrādes materiāla, savukārt lietotām saldējuma kārbām drošības pakāpe ir lielāka. RTU profesors saka: «Saldējuma kārba jau iepriekš ir paredzēta pārtikas produktu iepakošanai, iepriekš ir paredzēta uzglabāšanai zemā temperatūrā».

Jautāts, vai no plastmasas uz pārtikas produktiem var migrēt potenciāli kaitīgi savienojumi, Remo Merijs-Meri skaidro, ka nav pamata tā domāt: «Lielākās iespējas, ka no plastmasas produktiem var migrēt potenciāli kaitīgi savienojumi, galvenokārt, ir paaugstinātā temperatūrā. Savukārt pazeminātā temperatūrā difūzijas procesi ir ievērojami palēnināti».

Raidījumu var noskatīties Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio vienotā ziņu portāla lsm.lv mājaslapas arhīvā (08.08.2017.).

Kopīgot rakstu

Universitāte

Informācija par rakstu

Raksta autors

RTU Sabiedrisko attiecību departaments

Publikācijas datums

9. augusts plkst. 11:06

Līdzīgi raksti

Ziņas