RTU Robotikas klubs žurnālā «Ilustrētā Zinātne»

17. jūlijs, 2013
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Robotikas klubs ir iekļuvis populārzinātniskajā žurnālā «Ilustrētā Zinātne» un var lepoties ar 3,5 atvērumu lielu rakstu. Žurnāls raksta par Robotikas kluba līdzšinējiem sasniegumiem un lielo darbu, kas ieguldīts, lai izveidotu vienus no pasaulē konkurētspējīgākajiem sacensību robotiem.

Foto: Ilustrētā Zinātne, Matīss Markovskis

Par RTU Robotikas klubu lasi žurnāla «Ilustrētā Zinātne» jūlija numura rakstā «Robotu spēles» (58.-64. lpp.). Ar žurnālu sarunājās RTU Robotikas kluba pārstāvji Guntis Kuļikovskis un Einārs Deksnis, demonstrējot arī robotu cīņas.

Einārs Deksnis žurnālam skaidro: «Katrs var kļūt par labu robotu būvētāju, nepieciešama tikai apņēmība un interese. Robotu būvēšana dod ļoti daudz vērtīgu un vispusīgu zināšanu, kas dzīvē noder visdažādākajās jomās.»

Kā raksta žurnāls, Latvijas komanda šogad martā aizņēma visu goda pjedestālu Eiropas čempionātā «Robot Challenge» Vīnē, Austrijā. RTU roboti izcīnīja zeltu, sudrabu un bronzu elitārajā «Mega Sumo» klasē, un tas nodrošināja studentiem ceļazīmes uz pasaulē spēcīgāko sumo robotu finālsacensībām Japānā. Savukārt mēnesi vēlāk komanda triumfēja ASV prestižākajās starptautiskajās sacensībās «Robogames». Šeit «Mega Sumo» klasē studentu būvētie roboti izcīnīja zeltu un sudrabu.

«Ikviens mēģinājums radīt kaut ko jaunu ir sasniegums, vajag tikai uzdrošināties. Ja visu nevari paveikt viens, jāatrod domubiedri, jo komandā viss sokas daudz raitāk,» panākumu atslēgu skaidro Guntis Kuļikovskis.

RTU Robotikas klubs izvietojies Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes paspārnē. Vienā telpā atrodas robotu būves darbnīca, bet otrā - divas vietas to testēšanai un treniņiem. Divas tāpēc, ka studenti būvē ari tā dēvētos līnijsekotājus.

Atšķirība ir tā, ka sumo roboti sacenšas ringā, savukārt līnijsekotāji brauc pa trasi jeb seko melnajai līnijai, kas ar līkumiem uzvilkta uz balta laukuma. Uzvar visātrākais braucējs, kurš pievārējis trasi. Ari šajā kategorijā Latvijas jauniešu radītās ierīces ir līderes. Pēc uzvaras jau pieminētajās «Robogames» viņiem pieder pasaulē ātrākais līnījsekotājs.

«Mega Sumo» roboti cīnās ringā, kura virsmu klāj līdz 3 mm bieza tērauda plāksne. Pie tās robots pievelkas ar magnētiem un metas pretiniekam virsū ar savu bīstamo asmeni. Motors, kas tiek darbināts ar trīsreiz lielāku spriegumu, nekā noteicis ražotājs, robotam piešķir ap 5 m/s lielu ātrumu. Tajā pašā laikā pie ringa robots pievelkas ar spēku, kas var sasniegt pat 200 kg.

Testējot konstruētā robota spēku un saķeri ar ringu, RTU studenti ar īpašiem piespiedējiem piestiprināja ierīcei dēli, uz kura uzkāpa Guntis Kuļikovskis. Pēc izskata nelielā «kastīte» nostūma no ringa dēli ar pašu Gunti.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

17. jūlijs, 2013 plkst. 9:39

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi