RTU doktore – dzintara diega radītāja

13. decembris, 2012
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Biotekstilmateriālu zinātniski pētnieciskās laboratorijas vadošā pētniece Inga Ļašenko laikraksta «Diena» pielikuma «Karjeras Diena» publikācijā stāsta, kā radusies ideja par dzintara diega radīšanu, tapšanu un tā izmantošanu medicīnas tekstilā.

Doma par dzintara izmantošanu diega ražošanā I. Ļašenko radusies pirms vairākiem gadiem, Kairas Nacionālajā muzejā atrodot rakstu par dzintara izmantošanu Senajā Ēģipē – par ēģiptiešu ideju no dzintara izgatavot mākslīgos asinsvadus.

Lai īstenotu savu ideju, viņa apceļoja teju visu Eiropu – valstis, kuras agrāk vienoja t. s. dzintara ceļš. «Iznākums ir starptautisks projekts: ideja radusies Latvijā, dzintars tiek iegūts Kaļiņingradas apgabalā, pats dzintara diegs top Vācijā,» viņa rezumē, rādot spoli ar zeltaino, smalko diegu un turpat laboratorijā tapušos paraugus.

I. Ļašenko sākumā nevarēja iedomāties, ka viņas izgudrojums varētu tikt izmantots mākslas darba tapšanā. Tas šķitis pārsteidzoši, lai gan «audumos», no kā tiek ražots apģērbs, dzintara diegs būtu lieliska sastāvdaļa – stimulē ādas šūnu atjaunošanos, uzlabo ādas stāvokli, kavē trombu veidošanos. Viens no viņas veikumiem – sudraba pavediens, kas izmantots zeķu (ar ārstniecisku efektu) ražošanā, – jau iekarojis pasaules uzmanību. Par dzintara diegu saturošu audumu ražošanā interese ir milzīga: šo tehnoloģiju vēlas izmantot gan Itālijas, gan Saūda Arābijas ražotāji u. c.

RTU Informācijas centrs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

13. decembris, 2012 plkst. 13:13

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi