Eižena Āriņa balvu par nozīmīgiem sasniegumiem datorikā saņem Jānis Grundspeņķis un Andris Ambainis

16. maijs, 2012
.
.
.

15. maijā svinīgā ceremonijā Latvijas Zinātņu akadēmijā tika pasniegta profesora Eižena Āriņa balva datorikā. Šogad par nozīmīgu teorētisku ieguldījumu datorzinātnes attīstībā balva piešķirta diviem kandidātiem – Rīgas Tehniskās universitātes Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas (RTU DITF) profesoram Jānim Grundspeņķim un izcilajam kvantu skaitļošanas pētniekam Andrim Ambainim.

DITF dekāns profesors Jānis Grundspeņķis ir vairāku jaunu zinātnisku virzienu attīstītājs: viņa nozīmīgākais zinātniskais sasniegums ir unikālas struktūrmodelēšanas pieejas izstrāde, kas paredzēta sarežģītu tehnisku sistēmu modelēšanai, analīzei un tehniskajai diagnostikai. Pašlaik viņš ir viens no spēcīgākajiem Latvijas pētniekiem mākslīgā intelekta jomā.

Savukārt Andris Ambainis 31 gada vecumā kļuva par jaunāko akadēmiķi Latvijas Zinātņu akadēmijas vēsturē. Viņš ir viens no vadošajiem kvantu skaitļošanas pētniekiem ne tikai Latvijas, bet arī globālā mērogā, un viņa pētījumu rezultāti ir starp visbiežāk citētajiem pasaulē.

«Eižena Āriņa balvas laureāti ir pierādījuši, ka viņu sasniegumi sekmē Latvijas zinātnes atpazīstamību pasaulē un veicina inovāciju, pētniecības un tehnoloģiju attīstību. Tuvākajos gados mūs visus gaida nopietns un atbildīgs darbs, lai stiprinātu Latvijas zinātnes attīstību un veicinātu tās konkurētspēju starptautiskā līmenī,» savā uzrunā norādīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Eižena Āriņa balva nosaukta atzītā Latvijas datorzinātnes pamatlicēja vārdā un to par Latvijai nozīmīgu ieguldījumu datorzinātnes attīstībā piešķir Zinātņu akadēmija, informācijas tehnoloģiju uzņēmums «Exigen Services Latvia» un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds.

«Mēs pazīstam Latvijas spožākos mūziķus un māksliniekus, taču mūsu spilgtākos zinātniekus zina retais. Ir svarīgi, lai sabiedrība uzzina netikai par zinātnieku aizbraukšanu vai finansējuma trūkumu, bet galvenokārt par to, cik daudz un cik spoži patiesībā ir mūsu zinātnieku sasniegumi. Ar lielu gandarījumu šogad piešķiram Eižena Āriņa balvu diviem pretendentiem, kas spilgti apliecina datorzinātnes augsto līmeni Latvijā. Mums ir ar ko lepoties,» uzsvēra «Exigen Services Latvia» valdes priekšsēdētājs Ivars Puksts.

Pretendentus nozīmīgajai balvai varēja pieteikt jebkura organizācija. Šogad savus kandidātus bija pieteikušas divas mācību iestādes – Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Universitāte,  balvas ieguvējus noteica ekspertu komisija. Balvas laureāti saņem diplomu, zelta medaļu un stipendiju 1500 latu apmērā.

Iepriekšējos gados Eižena Āriņa balvu datorikā saņēmuši tādi atzīti datorzinātnes veicinātāji kā Rūsiņš Mārtiņš Freivalds, Vilnis Detlovs, Jānis Osis, Jānis Bārzdiņš un Ļevs Kacnelsons.

RTU Informācijas centrs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

16. maijs, 2012 plkst. 13:54

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi