RTU studenti plūc laurus Eiropas robotikas čempionātā

12. marts, 2012
.
.
.

Latvijas robotbūves entuziastu komandas, kurās darbojas arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti, 11. martā Vīnē notikušajā Eiropas robotikas čempionātā RobotChallenge, guva uzvaru gan Sumo robotu disciplīnā, gan lielo robotu Mega Sumo disciplīnā un ieguva ceļazīmi uz sacensībām Japānā.

Kopumā Eiropas robotikas čempionātā RobotChallenge dažādās disciplīnās piedalījās ap 300 robotu un simtiem dalībnieku no 31 valsts: latvieši robotu Sumo cīņās izcīnīja uzvaru, bet visprestižākajā lielo robotu Mega Sumo disciplīnā tika pat pie dubultuzvaras – ieguva abas pirmās vietas, ziņo sacensību dalībnieki.

Latviešu dubultpanākums ir vēl jo nozīmīgāks tāpēc, ka tieši divi labākie roboti no Eiropas ieguva ielūgumu uz Visu Čempionu Finālcīņām Japānā, kas gada nogalē, jau 24. gadu pēc kārtas notiks Robotu Sumo dzimtenē, Ryōgoku Kokugikan centrālajā Sumo Arēna Tokijā.

Latviju Eiropas čempionātā šogad godam pārstāvēja RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes (DITF) pētnieks Raimonds Kabutavičs, DITF studenti Jānis Zaharans, Ēriks Zaharans un Einārs Deksnis, Transporta un mašīnzinību fakultātes doktorants Guntis Kuļikovskis, Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes students Māris Bečs, kā arī Jānis Timma un robotikas entuziastu apvienība «Robotu Skola».

Latvijas komandas startu sacensībās atbalsta dalībnieku ģimenes un draugi, RTU Studentu Parlaments un sadzīves robotu ražotājs iRobot Latvija.

Robotu Sumo cīņas ir tradicionāls izglītojoši-zinātnisks sporta veids, kura pamatā ir gadiem ilgs darbs, projektējot un būvējot robotus. Sacensību laikā šie roboti bez cilvēka līdzdalības, tikai balstoties uz iepriekš ieprogrammētām stratēģijām, ar sensoriem mēģina ieraudzīt pretinieku, izvairīties un īstajā brīdī ar savu dzinēju un magnētu spēku izgrūst pretinieku no ringa. Lai izveidotu spēcīgu Sumo robotu, tā radītājiem lieliski jāpārzin gan mehānika, gan elektronika, gan programmēšana. Robotu Sumo tehnoloģijas ir sasniegušas tādu līmeni, ka labākie 3 kg smagie roboti, īstenojot sarežģītus manevrus, pie metāla ringa ar magnētiem pievelkas ar vairāk kā 100 kg spēku un tajā pat laikā pārvietojas ar ātrumu 5 metri sekundē, mainot kustības virzienu gandrīz momentāni.

RTU Informācijas centrs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

12. marts, 2012 plkst. 16:57

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi