RTU un Sanktpēterburgas Informātikas un automatizācijas institūts sadarbosies kosmosa jomā

15. augusts, 2011
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ar Krievijas Zinātņu akadēmijas Sanktpēterburgas Informātikas un automatizācijas institūtu sadarbosies kosmosa jomā.

No RTU puses sadarbību nodrošinās Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Modelēšanas un imitācijas katedra un Telpiskās un reģionālās attīstības pētījumu centrs.

Sadarbības projektam veltītā preses konference guvusi plašu mediju uzmanību:
izveidota publikācija laikrakstā «Čas» un laikraksta portālā;
izveidotas publikācijas portālā TVNet un sižets 1. Baltijas kanālā;
izveidots sižets TV 24;
izveidota publikācija portālā Delfi.

Abu valstu zinātnisko un izglītības centru zinātnieki sadarbosies virszemes un kosmosa monitoringa tehnoloģiju un integrēto sistēmu izstrādes jomās, izveidos kopējās monitoringa informācijas telpas, kā arī sagatavos speciālistus-sistēmanalītiķus virszemes-kosmosa monitoringa sfērā un nodrošinās monitoringa rezultātu pieejamību nacionālajā un starptautiskajā līmenī.

Latvijas-Krievijas zinātnieku partnerība perspektīvā dos iespēju uzlabot un modernizēt informācijas apmaiņas un apstrādes procesus sarežģītās sociālās, ekoloģiskās, bioloģiskās un ģeoloģiskās sistēmās, kas ir īpaši aktuāli, ņemot vērā pašlaik notiekošo pasaulē, kad lokālās dabas un tehnogēnās katastrofas gūst globālu raksturu. Šo iemeslu dēļ ir svarīga pasaules sabiedrības operatīva brīdinājuma sistēma par iespējamiem globālā rakstura draudiem, tajā skaitā arī kosmiskas izcelsmes draudiem. Vienotās globālās monitoringa sistēmas izveidošana var samazināt avāriju un katastrofu rašanās riskus, un sekas pierobežas teritorijās.

Zinātnieku darba rezultātā tiks izveidota kvalitatīvi jauna reģionālās navigācijas un informācijas infrastruktūra, kas varēs nodrošināt objektīvu un daudzpusēju monitoringu tādās tautsaimniecības nozarēs kā lauksaimniecība, ūdens un mežsaimniecība, transports, būvniecība, komunālā saimniecība, kurināmā un enerģētikas komplekss, ka arī atbalstīs inovatīvo instrumentu attīstību teritoriālās un pilsētplānošanas jomās.

Sanktpēterburgas Informātikas un automatizācijas institūta zinātnieks Vjačeslavs Zeļenkovs norādīja, ka reģionālā navigācijas un informācijas infrastruktūra, piemēram, ļaus noskaidrot, kas un kur piesārņo ūdenstilpnes, kur nelikumīgi izcērt mežus, kas ļaus operatīvi pieņemt tautsaimniecībai svarīgus lēmumus.

RTU Modelēšanas un imitācijas katedras vadītājs Jurijs Merkurjevs stāstīja, ka šīs ieceres kopīgai īstenošanai ir iesniegti vairāki projekti, lai varētu piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus.preses_konf_3.jpg

Krievijas vēstnieka Latvijā tirdzniecības padomnieks Jevgēņijs Tihonovs, kurš pats pirms 40 gadiem absolvējis RTU (toreizējo Rīgas Politehnisko institūtu), norādīja, ka pēdējos 20 gados Latvijas un Krievijas zinātnieku sadarbības attīstība ir piesīkusi, taču patlaban ir vērojamas pozitīvas pārmaiņas.

J. Tihonovs pauda gandarījumu, ka šā gada pirmajā pusgadā Latvijas un Krievijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ir sasniedzis 4 miljardus dolāru (1,9 miljardus latu), tādējādi Latvija ir kļuvusi par ārējās tirdzniecības līderi starp Baltijas valstīm. Viņš prognozēja, ka šogad kopējais Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Krieviju varētu sasniegt 8 miljardus dolāru (3,9 miljardus latu).

Kā ziņo ziņu aģentūra LETA, ficiālā statistika liecina, ka Latvijas un Krievijas ārējās tirdzniecības vērtība pirmajā pusgadā varētu būt ap miljardu dolāru. CSP dati rāda, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos ārējās tirdzniecības apgrozījuma vērtība sasniedza 6,226 miljardus latu.

Šā gada jūnijā nozīmīgākā daļa jeb 70,2% Latvijas eksportā bija izvedumam uz Eiropas Savienības valstīm, tam sekoja eksports uz NVS valstīm – 15,7%. Svarīgākās eksporta partneres bija Lietuva ar 17,7% no eksporta kopapjoma, Igaunija – 13,7%, Krievija – 11,3%.

RTU Informācijas centrs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

15. augusts, 2011 plkst. 12:21

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi