RTU notiek Intelektuālā īpašuma diena

13. aprīlis, 2011
.
.
.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību intelektuālā īpašuma aizsardzībai, aprīļa pēdējā ceturtdienā, 28. aprīlī, no plkst. 9.30 līdz 14.30 Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), Rīgā, Kaļķu ielā 1, 201. telpā, notiek Intelektuālā īpašuma diena, kuras laikā plānoti patentu jautājumiem veltīti priekšlasījumi, diskusijas un pieredzes apmaiņa.

RTU Intelektuālā īpašuma dienas programma RTU Intelektuālā īpašuma dienas programma 234.57 Kb

Intelektuālā īpašuma dienā RTU Patentu valdes vadošā eksperte Eiropas patentu jautājumos Māra Rozenblate un Intelektuālā īpašuma aģentūras «FORAL» patentpilnvarotais Jevgeņijs Fortūna stāstīs par starptautisko patentēšanas procedūru un tās izmaksām, Patentu valdes Patentu tehniskāsbibliotēkas vecākās speciālistes Inese Klišāne un Evita Lande aplūkos patentu kā vērtīgas informācijas avotu un iepazīstinās ar patentu informācijas meklēšanas iespējām. RTU profesore Dagnija Blumberga dalīsies pieredzē par RTU pieredzi patentēšanā un ieviešanā, bet a/s «Sidrabe» patentu menedžeris Vitālijs Verigins un Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta vadošais pētnieks Uldis Stirna stāstīs par patentu ieviešanu uzņēmumā.

Pasākumu organizē RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs sadarbībā ar RTU doktorantūras skolu un LR Patentu valdi.

Intelektuālā īpašuma diena visā pasaulē tiek atzīmēta kopš 2000. gada. Šogad Pasaules intelektuālā īpašuma dienu atzīmēs jau 11. reizi un tās tēma šoreiz ir «Veidojot nākotni» («Designing the Future»). Parasti šo dienu svin 26. aprīlī – šajā datumā 1970. gadā tika dibināta Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācija (World Intellectual Property Organization – WIPO), kurā šobrīd iestājušās 184 valstis.

Pasaules Intelektuālā īpašuma dienas laikā WIPO dalībvalstīs notiek dažādi pasākumi ar mērķi veicināt intelektuālā īpašuma aizsardzību, paaugstināt sabiedrības izpratni par intelektuālā īpašuma aizsardzības nozīmi inovāciju radīšanā, pievērst sabiedrības uzmanību intelektuālā īpašuma ietekmei uz cilvēku dzīvi, pagodināt visus autorus un izgudrotājus, vairot sabiedrības izpratni par intelektuālo īpašumu, jo īpaši rūpniecisko īpašumu, un parādīt, ka intelektuālā īpašuma aizsardzība sniedz būtisku pienesumu ekonomikā gan mazo un vidējo uzņēmumu, gan visas valsts mērogā.

Papildus Intelektuālā īpašuma dienai, kas 28. aprīlī norisināsies RTU, 26. aprīlī Patentu valde rīko Atvērto durvju dienu, kuras laikā Patentu tehniskās bibliotēkas (Rīgā, Šķūņu ielā 17) apmeklētājiem būs iespēja  iepazīties ar bibliotēkas krājumu un pakalpojumiem.

Patentu tehniskās bibliotēkas speciālisti konsultēs interesentus par informācijas meklēšanu elektroniskajos informācijas resursos, par rūpnieciskā un intelektuālā īpašuma aizsardzības objektiem – patentiem, preču zīmēm, dizainparaugiem. Plkst. 10 un 13 notiks apmācības par Eiropas Patentu iestādes (EPO) brīvpieejas datubāzes  Espacenet izmantošanu.

RTU Informācijas centrsipday2011_500px2.png

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

13. aprīlis, 2011 plkst. 13:45

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi