RTU uzstādīta unikāla pilotiekārta ūdens apgādes sistēmu piesārņojuma izpētei

31. marts, 2011
.
.
.

Piektdien, 1. aprīlī, Būvniecības fakultātes Ūdens inženierijas un tehnoloģijas katedrā svinīgi tika atklāta unikāla ūdens apgādes sistēmas pilota iekārta. Ar tās palīdzību pētnieki modelēs ūdensapgādes tīkla piesārņojuma situācijas, lai  avārijas gadījumā efektīvi un ātri spētu noteikt piesārņojuma teritoriju, kā arī izveidot efektīvāko piesārņojuma neitralizēšanas metodoloģiju. Iekārta izstrādāta Eiropas mēroga EK 7. Ietvarprogrammas terorisma apkarošanas projekta «SecurEau» ietvaros, kurā kopumā strādā septiņu valstu zinātnieki.

 Skatīt galeriju  

Videosižets.

Eksperimentālā laboratorijas iekārta nepieciešama pētījumiem, kuru mērķis ir novērst sekas, kādas var radīt teroristu uzbrukums pilsētas ūdensvadam. Tā paredzēta mikroorganismu izplatīšanās pētīšanai ūdensvados: ar iekārtas palīdzību zinātnieki veiks baktēriju izplatīšanās matemātiskā modeļa validāciju un pilnveidošanu, mikroorganismu sorbciju pētījumus, kā arī ūdensvada attīrīšanas metožu efektivitātes pārbaudes.

Jaunā iekārta atrodas RTU Būvniecības fakultātē, Rīgā, Āzenes ielā 16, 142. telpā. Iekārta atgādina miniatūru ūdensapgādes sistēmu, tās cauruļvadu kopējais garums sasniedz 100 metrus. Iekārta veidota no trim posmiem, kas ir viegli modelējami un demontējami: posmus iespējams saslēgt virknē, kā arī izslēgt jebkuru posmu no ūdens ceļa. Iekārta aprīkota ar tiešsaistes režīma (online) sensoriem un cauruļu virsmas paraugu fragmentiem. Iekārtas darba nodrošināšanai tiek izmantoti telpā esoši divi zemgrīdas ūdens rezervuāri.

Kā atzīst profesors Tālis Juhna, iekārtu varēs izmantot gan pētniecības, gan studiju nolūkiem. Iekārtas sākotnējais variants Būvniecības fakultātē atradīsies aptuveni divus gadus – šajā laikā tiks veikti pētījumi projekta «SecurEau» vajadzībām. Pēc tam daļu no iekārtas posmiem pētījumos izmantoto bīstamo vielu dēļ nāksies demontēt un iekārtu - pielāgot studiju darba vajadzībām.

«Paredzēts, ka, izmantojot jauno iekārtu, trīs RTU doktoranti izstrādās doktora disertācijas, divas no tām ir tieši saistītas ar projekta «SecurEau» vajadzībām,” stāsta vadošais pētnieks Jānis Rubulis. RTU doktoranti strādāt ar iekārtu sāks jau aprīlī, bet vasarā RTU ieradīsies pētniece no Portugāles, kas ar jaunās iekārtas palīdzību pētīs, kā attīrīt ūdeni, kurš ticis piesārņots ar pesticīdiem.

Iekārtas atklāšanas pasākumā projekta «SecurEau» vadītājs profesors T. Juhna pateicās visiem, kuri piedalījušies iekārtas izstrādē un uzstādīšanā: projekta koordinatoram vadošajam pētniekam Jānim Rubulim, iekārtas projektētājam un matemātiskā modeļa autoram Sandim Dejus, viņa asistentam Kasparam Neilandam iekārtas uzstādītājiem – zinātniskajam asistentam Jānim Neilandam un Vjačeslavam Slušnijam, kā arī iekārtas piegādātājiem – SIA «Adrona».

Sarkano lentu pārgrieza RTU zinātņu prorektors profesors Bruno Grasmanis un Būvniecības fakultātes dekāns Juris Smirnovs.

Jau ziņots, ka kopumā projektā «SecurEau» RTU zinātniekiem ir trīs uzdevumi – izstrādāt maksimāli ātrus un precīzus paņēmienus, lai noteiktu, ar ko ir piesārņots ūdens; atrast metodes, ar kuru palīdzību noteikt ūdensapgādes sistēmā nonākušā piesārņojuma izplatības teritoriju; noteikt metodes, ar kuru palīdzību attīrīt ūdensapgādes sistēmu gan no mikroorganismiem, gan ķimikālijām, gan radioaktīvām vielām.

Jaunā pilotiekārta kalpos kā instruments, ar kura palīdzību šos uzdevumus veikt – modelēt piesārņojuma izplatīšanos ūdensapgādes sistēmā un veikt eksperimentus, kas imitē reālas ūdens piesārņojuma situācijas un palīdz izstrādāt pareizu ūdens piesārņojuma ierobežošanas stratēģiju. Atsevišķi iekārtas posmi tiks izmantoti arī eksperimentiem, kas paredzēti piesārņojuma neitralizēšanai.

«Pārbaudījuši modeli pilotiekārtā, mēs varam prognozēt, kas notiek reālā ūdensapgādes tīklā piesārņojuma gadījumā: ar diezgan lielu varbūtību varam identificēt vietu, kur noticis piesārņojums, un piesārņojuma izplatības teritoriju,» stāsta profesors T. Juhna. «Līdz ar to piesārņojuma gadījumā varam noslēgt tikai piesārņotā ūdensvada posmu, nevis visu sistēmu kopumā.»

RTU Informācijas centrs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

31. marts, 2011 plkst. 21:20

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi