RTU sveic vīru kora «Gaudeamus» dibinātāju Edgaru Račevski 80. dzimšanas dienā

27. jūlijs, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vīru kora «Gaudeamus» dibinātājs un pirmais diriģents Edgars Račevskis šovasar svin apaļu 80 gadu jubileju. Šajā lielajā notikumā viņu sveica RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis, kā arī koris «Gaudeamus» un tā pašreizējais diriģents Ivars Cinkuss.

23. jūlijā E. Račevska izveidotajos Jāzepa Vītola mūzikas svētkos, kas norisinājās Gaujienā, «Gaudeamus» diriģentam izteica īpašu pateicību par ieguldījumu, ko viņš sniedzis šim kolektīvam, dāvinot E. Račevskim ceļojumu uz Londonu. Tā laikā 16. oktobrī E. Račevskis kopā ar sievu Dzidru apmeklēs Londonas simfoniskā orķestra koncertu Londonas Bārbikana centrā.

I. Cinkuss uzskata, ka tieši E. Račevskis «Gaudeamus» ir padarījis par tik augsta līmeņa kori, kāds tas ir mūsdienās, un viņa kā pašreizējā kora diriģenta pienākums ir noturēt «Gaudeamus» līmeni, saglabājot Latvijas vadošā vīru kora godu. «Sākumā korim nebija augstu mērķu – bija tikai jauni puikas, kuri gribēja dziedāt, tāpēc uzrunāja Edgaru, lai viņš kļūst par diriģentu,» stāsta I. Cinkuss. Viņš Gaujienā svinīgajā uzrunā E. Račevski nodēvēja par radītāju, jo viņš ir ne tikai «Gaudeamus» tēvs, bet arī muzikālo pārdzīvojumu un muzicēšanas stilu radītājs un komponists.

«Gaudeamus» vēl joprojām dzied trīs dalībnieki, kuri korī iestājušies tā dibināšanas gadā, bet RTU mācībspēks Arvīds Kanbergs ir kolektīva dalībnieks jau no pirmā mēģinājuma. RTU (tolaik – Rīgas Politehniskā institūta) vīru koris «Gaudeamus» ir dibināts 1959. gadā. E. Račevskis bija tā pirmais diriģents un mākslinieciskais vadītājs līdz 1996. gadam, kad kora vadību pārņēma I. Cinkuss. Šogad Jāzepa Vītola svētki Gaujienā pulcēja 35 korus un 520 dziedātājus, kuru vidū bija arī kora «Gaudeamus» vīri.

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

27. jūlijs, 2016 plkst. 14:45

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi