RTU pievienojas ANO Ilgtspējīgas attīstības risinājumu tīklam

26. aprīlis, 2016
.
.
.

Apliecinot rūpes par vides ilgtspējīgu attīstību un vēlmi iesaistīties tās sekmēšanā, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) aprīļa sākumā pievienojās Ilgtspējīgas attīstības risinājumu tīklam (Sustainable Development Solutions Network – SDSN), kas tiecas sasniegt 17 Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izvirzītos mērķus ilgtspējīgai pasaules attīstībai 2030. gadā. RTU patlaban ir vienīgā organizācija no Baltijas valstīm, kas uzņemta tīklā.

Darbojotiestīklā, RTU kā augstākās izglītības un pētniecības iestāde par prioritāti izvirzījusi septiņu ar universitātes pētniecības platformām sakritīgu ANO formulēto mērķu sasniegšanu. Par primāro RTU uzskata kvalitatīvas izglītības nodrošināšanu un mūžizglītības veicināšanu. RTU plāno sniegt savu pienesumu arī ilgtspējīgu un modernu ūdens tehnoloģiju, elektroapgādes sistēmu, infrastruktūras un pilsētvides pētniecībā un inovāciju radīšanā. Universitāte apņēmusies sekmēt arī ilgtspējīgu produktu radīšanu un izplatīšanu.

«RTU kā lielākajai universitātei Latvijā ir pienākums ar savām zināšanām un infrastruktūru sekmēt ilgtspējīgu attīstību gan Latvijā, gan starptautiski. RTU kā savuprioritāti ir definējusi septiņus no septiņpadsmit pasaules ilgtspējīgas attīstības mērķiem. RTU pētnieku radītās zināšanas šajās jomās jau rada ietekmi vietējā mērogā un starptautiski. Ņemot vērā līdz šim paveikto un RTU nākotnes mērķus, dalība ANO Ilgtspējīgas attīstības risinājumi tīklā ir likumsakarīga,» saka RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

RTU dalība tīklā paver iespēju sadarboties un veikt kopēju pētniecību ar tīkla biedriem, tostarp universitātēm un industrijas pārstāvjiem, kā arī sniedz piekļuvi SDSN materiāliem un ziņojumiem, tā veicinot pētniecību universitātē.

«Esamgandarīti, ka pirmie no Latvijas pievienojamies šādam pasaules mēroga tīklam, kurā satiekas pasaules līmeņa spēlētāji gan zinātnē, gan uzņēmējdarbībā. Tā ir iespēja mums pacelties pāri nacionālā un reģionālāmēroga pētījumiem, iepazīties ar izpētes vērtām globāla mēroga ilgtspējīgas attīstības problēmām un sadarbībā ar pasaules lielākajiem industrijas uzņēmumiem iesaistīties to pētniecībā un kopīgā risināšanā,»uzsver RTU zinātņu prorektors profesors Tālis Juhna.

SDSN 2012. gadā dibināja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns (Ban Ki-moon),lai risinātu pasaules ilgtspējīgas attīstības problēmas. Par tīkla biedriem var kļūt universitātes, pētniecības institūti, nevalstiskās organizācijas un citas ar ilgtspējīgu attīstību saistītas organizācijas.SDSN biedri visā pasaulē ir aicināti uzņemties līderību vietējā,valsts, reģionālajā un globālajā līmenī ilgtspējīgas attīstības sekmēšanā, atbalstot starptautiskas diskusijas par ilgtspējīgas attīstības izaicinājumiem, virzot praktisku risinājumu iniciatīvas, piedāvājot augstas kvalitātes izglītību un pētniecību un sniedzot valdībai dziļāku izpratni par ilgtspējīgas attīstības izaicinājumiem.

Tīklaizpildkomitejā darbojas tādi pasaules līmeņa līderi kā ANO ģenerālsekretāra padomnieks, zinātnieks, ilgtspējīgas attīstības filozofs Jeffrey Sachs, kurš žurnālā «The Times Magazine» divas reizes nominēts starp 100 pasaules ietekmīgājakiem cilvēkiem, ASV televīzijas kompānijas «CNN» dibinātājs Ted Turner, Austrālijas nacionālās ilgtspējas padomes priekšsēdētājs John Thwaites, Nigērijas vides ministre Amina Mohammedun citi. Tīklā iestājies, piemēram, Kolumbijas Universitātes Vides institūts, Karaliskais Tehnoloģiju instūts Zviedrijā, Milānas Politehniskā universitāte un Singapūras Nacionālā universitāte.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

26. aprīlis, 2016 plkst. 11:25

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi