RTU rektors Leonīds Ribickis saņem Cicerona balvu (fotogalerija)

24. novembris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis saņēmis Cicerona balvu par konsekventu augstākās tehniskās izglītības un tās tautsaimnieciskās ietekmes stiprināšanu. Balvas pasniegšana notika 24. novembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA).

 

Žūrija, ko vada akadēmiķis Jānis Stradiņš, augstu novērtējusi L. Ribicka zinātnisko darbu, kā arī augstākās izglītības vairāk nekā simtgadīgo tradīciju Latvijā attīstīšanu, prasmi «reģionalizēt» RTU – pilnveidot filiāles ārpus Rīgas, ieguldījumu datorzinātņu un elektrotehnikas studiju modernizācijā un iniciatīvu virzīšanu vidusskolēnu sagatavošanā tehniskajiem studiju priekšmetiem.

Ceremonijas laikā L. Ribickis saņēma Latvijas izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles pateicību «par ieguldījumu izglītības un zinātnes nozares attīstībā Latvijā, profesionālismu auglīgas akadēmiskās, profesionālās un studiju vides veidošanā un aktīvu līdzdalību starptautiski nozīmīgas sadarbības veidošanā, kas stiprina Latvijas zinātnes un augstākās izglītības pozīcijas arī aiz valsts robežām». Pateicības noslēgumā ministre citē Cicerona vārdus «Vienmēr mēģini pārspēt pats sevi, nevis citus,» uzsverot, ka šī balva ir apliecinājums L. Ribicka spējai izvirzīt augstus mērķus un neatlaidīgi  tos īstenot savā dzīvē, augstskolā un valstī.

RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes dekāns Oskars Krievs, sakot paldies L. Ribickim, uzsvēra, ka viņš RTU sniedzis ieguldījumu ne vien kā rektors, bet arī kā Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta direktors un profesors. «Viņam raksturīgs izteikts līderisms, spēja iedvesmot savus sekotājus – gan studentus, lekciju laikā prezentējot jaunākos zinātnes sasniegumus, gan darbiniekus, kā piemēru rādot savas neizsīkstošās darba spējas, uzņēmību un vienmēr pozitīvo skatījumu.  Es vēlētos, lai mūsu akadēmiskajās aprindās būtu vairāk šādu rezultatīvu spēlētāju,» sacīja O. Krievs. Viņš pauda pateicību arī par «rektora spēju dot uzticības kredītu jauniem, akadēmiskajās aprindās mazāk pieredzējušiem censoņiem».

Savukārt RTU rektora vietnieks attīstībā Artūrs Zeps, sveicot L. Ribicki, izcēla trīs būtiskas rektora īpašības. Pirmkārt, vadītprasme un stratēģiskais redzējums, jo L. Ribicka vadībā RTU ir izstrādājusi savu attīstības stratēģiju, kas ļāvusi RTU ne vien kļūt par studentu skaita ziņā lielāko universitāti Latvijā un aktīvi veidot Ķīpsalā RTU studentu pilsētiņu, bet arī piesaistīt 10 % ārvalstu studentu un stiprināt universitātes saiknes ar tautsaimniecību, izveidojot spēcīgu RTU Padomnieku konventu. Otrkārt, L. Ribicki raksturo sabiedriskā aktivitāte. Viņš darbojas ne tikai RTU, bet arī vada Latvijas Universitāšu asociāciju un Latvijas Tehnoloģisko universitāšu un augstskolu konsorciju, kā arī darbojas kā Padomes loceklis Latvijas Darba devēju konfederācijā un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā. 

A. Zeps arī atzīmēja L. Ribicka prasmi un spēju veidot RTU un būt līderim, radot daudz spožu ideju. Rektors ir, piemēram, 2015. gadā dibinātās RTU Inženierzinātņu vidusskolas idejas autors. «Pateicoties tieši šādām idejām, tiek veicināta inženierzinātņu popularitāte sabiedrībā,» uzsvēra A. Zeps.

L. Ribicki sveikt svinīgajā ceremonijā bija ieradies arī RTU vīru koris «Gaudeamus» — kolektīvs, kurā pats rektors ilgus gadus dziedājis, pildot arī kora prezidenta pienākumus. Rektors kopā ar kori izpildīja komponista Valtera Kaminska RTU vīru korim veltīto dziesmu «Mūžu mūžos būs dziesma».

Cicerona balvu piešķir, godinot tos, kuri sekmīgi darbojušies politikā, žurnālistikā, akadēmiskajos un radošajos procesos. Cicerona balvas žūrijā iekļauti līdzšinējie Cicerona balvas saņēmēji, politologi, zinātnieki, eksperti komunikācijas jomā un pieteikto nozaru speciālisti.

Fotogalerija

RTU Komunikācijas nodaļa 

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

24. novembris, 2015 plkst. 18:36

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi