RTU demonstrē unikālu industriālās elektroapgādes sistēmu

7. oktobris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki trešdien, 7. oktobrī, medijus un industrijas pārstāvjus iepazīstināja ar pasaulē unikālu līdzstrāvas elektroapgādes sistēmu, kas ir energoefektīva un ražošanas uzņēmumiem ļaus ietaupīt līdz pat 25% elektroenerģijas. Minēto sistēmu RTU izstrādā un aprobē sadarbībā ar Vācijas autoražošanas uzņēmumu «Daimler AG» izmantošanai «Mercedes-Benz» automobiļu rūpnīcā. 

Žurnālistiem un industrijas pārstāvjiem bija iespējams iepazīties ar jauno tehnoloģiju un apskatīt industriālā robota prototipu un unikālus testēšanas stendus, kas speciāli izstrādāti pieslēgumam līdzstrāvas elektrotīklam un paredzēti līdzstrāvas elektrisko jaudas plūsmu emulēšanai un mērīšanai. RTU ir Eiropā pirmā universitāte, kuras īpašumāir šāds inovatīvs robota prototips.

«Šis ir pirmais solis ceļā uz nākotnes rūpnīcu ideju, kad, izmantojot inovatīvus rīkus, metodes un tehnoloģijas, būs iespējams nodrošināt energoefektīvu un ilgtspējīgu robotizētu ražošanu. Jaunā tehnoloģija ļaus izstrādāt labākus energoefektivitātes uzlabošanas tehniskos risinājumus līdzstrāvas elektroapgādes tīklam,» saka RTU Enerģētikas un elektrotehnikas (EEF) fakultātes pētnieks Ansis Avotiņš.

Patlaban pasaulē ražošanā izmanto maiņstrāvas elektrotīklus, taču RTU zinātnieki sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem tieši Rīgā ir izveidojuši pirmo laboratoriju, kur elektroapgādei izmanto līdzstrāvas enerģiju. Tiek arī meklēti risinājumi, kā samazināt uzņēmumu izmaksas tādēvētajās jaudas pīķa stundās, kad enerģijas patēriņš ir vislielākais.

Ar jauno tehnoloģiju žurnālistus iepazīstināja RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis, RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes pētnieksArmands Šenfelds, «Daimler AG» pārstāvis Dāvis Meike un Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš.

Unikālā tehnoloģija izstrādāta starptautiskajā projektā «Automatizācija un robotika Eiropas ilgtspējīgai ražošanai» («Automation and Robotics for EUropean Sustainable manufacturing» jeb AREUS).Šajā projektā iesaistīti desmit partneri no sešām Eiropas valstīm — Latvijas, Itālijas, Vācijas, Zviedrijas, Somijas un Dānijas. RTU projektā izstrādā inovatīvu elektrisko aprīkojumu, kā arī aprobē tehnoloģijas pielietojumu mazos un vidējos uzņēmumos. Vairāk informācijas par AREUShttp://www.areus-project.eu/.

Pasākuma fotogalerija

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

7. oktobris, 2015 plkst. 11:39

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi