RTU studentu modes skatē «Ķīpsalas pavasaris 2015» šogad akcentētas latviskās vērtības

29. aprīlis, 2015
.
.
.

Noskaidrotas RTU topošo apģērba dizaineru studentu modes skates «Ķīpsalas pavasaris 2015» balvu ieguvējas. Skate notika 28. aprīlī RTU Dizaina centrā, Ķīpsalā un  kolekciju vienojošais temats bija veltīts Latvijas dabai, arhitektūrai un mākslai.

Galerija

Kolekciju vadītāju – Skaidras Deksnes, Dainas Šķiņķes un Elīnas Rožkalnes – balvu par izcili tēlainu idejas realizāciju materiālā ieguva Agnese Meistare un Anna Elizabete Kasparsone par kolekciju «Field Rows». Autores kolekcijā pievērsušās Latvijas lauku identitātei. Pirmo gadu tika pasniegta arī Skaidras Deksnes speciālbalva par visprofesionālāk realizēto tērpu kolekciju. To šogad saņēma Ieva Kočāne par kolekciju «Pārlidojums», kurā filozofiski apspēlēts melnais stārķis.

Studiju programmas «Materiālu tehnoloģijas un dizains» balvu ieguva Inese Aļhimoviča par kolekciju «Vants», kuras iedvesmas avots ir Rīgas Vanšu tilts. Savukārt studiju programmas «Apģērbu un tekstila tehnoloģijas» balvu saņēma Anastasija Korjagina par kolekciju «Klasiska karjeriste», kas tapusi, iedvesmojoties no latviešu mākslinieka Ulda Čamana darba «Sagaidīšana». Viņas žūrijas atzinību izpelnījās par ļoti sekmīgu studiju programmas prasību izpildi un kvalitatīvu kolekcijas idejas realizāciju materiālā.

SIA «Solution» balvas piešķirtas Agnesei Eglītei un Montai Zemītei par kolekciju «Industriālais bērzs», kurā apspēlēta bērza dzīve pilsētā. Balvu ieguva arī Linda Klimanova par kolekciju «Autsaidere», kurā aktualizēts vēstījums par resursu saglabāšanu un pārstrādi jaunā veidolā, kā arī Ļubova Burceva un Olga Barbina par kolekciju «Melnzelts», kuras iedvesmas avots ir šprotu konservu kārbas, kas pārtapušas par pop-art stila apdrukām. Tika pasniegta arī skatītāju simpātiju balva. To saņēma kolekcija «Field Rows».

«Daudzām topošajām modes dizainerēm dalība šajā modes skatē ir pirmā lielā profesionālā pieredze. Viņas iemācās ne vien kolekciju uzzīmēt, uzkonstruēt un uzšūt, bet arī gūst pieredzi tās prezentācijas sagatavošanā. Tāpat modes skate topošajām modes dizainerēm ir unikāla platforma, kur pirmo reizi industrijas pārstāvjus iepazīstināt ar saviem darbiem. Autores, kuras savos darbos nevis kopē tendences, bet ņem tās vērā, veidojot savu rokrakstu, bez šaubām var atstāt ietekmi uz modes industriju,» stāsta RTU Dizaina un materiālu tehnoloģiju katedras lektore, viena no kolekciju vadītājām Daina Šķiņķe.

Kolekciju vērtējumu sniedza Valsts eksaminācijas komisija, kuru vada SIA «Solutions» valdes locekle Ginta Ozoliņa. Viņa pēc modes skates atzina: «Prieks, ka topošo dizaineru kolekcijas ar katru gadu kļūst arvien interesantākas un radošākas.» Īpašu prieku viņa pauda par trešā kursa kolekcijām, kuru šogad atšķirībā no citiem gadiem ir vairāk, turklāt lielākoties izstrādātas, sadarbojoties divām autorēm. Viņa atzina, ka kopdarbības rezultāts izdevies lielisks.

Kopumā modes skatē tika prezentētas 29 RTU topošo apģērbu dizaineru kolekcijas. Tās izstrādājušas RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Dizaina tehnoloģiju institūta profesionālo bakalaura studiju programmu «Materiālu tehnoloģija un dizains» un «Apģērbu un tekstila tehnoloģija» 3. un 4. kursa studentes, piedaloties mācībspēkiem un nozares profesionāļiem.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

29. aprīlis, 2015 plkst. 16:54

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi