RTU noslēdzies Latvijas Robotikas čempionāts

27. aprīlis, 2015
.
.
.

Sestdien, 25. aprīlī, Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) notika Latvijas Robotikas čempionāts, kas astoņās sacensību disciplīnās pulcēja ap 180 robotu un to autoru no visas Latvijas, kā arī Lietuvas un Igaunijas, kuri sastādīja sīvu konkurenci pašmāju robotikas entuziastiem.

Foto no robotuskola.lv

Sacensību rezultāti

Čempionātā tika pārstāvētas tādas disciplīnas kā Linefollower – roboti, kuru mērķis ir ātrākais apļa laiks un precīzākais izpildījums, Mini Sumo – mazu un ātru robotu cīņas, Lego Sumo, kas pārsteidz ar universālo pielietojumu, Roomba Sumo ar radošiem putekļsūcēju uzlabojumiem, lai cīnītos ringā, kā arī Mega Sumo – lielie roboti ar agresīvu cīņas stilu. 

Savukārt Freestyle kategorijā dalībniekam bija iespēja demonstrēt savus robotikas sasniegumus plašam interesentu lokam. Tajā piedalījās ar visdažādākajiem robotikas izgudrojumiem un inovācijām, autoram pastāstot, kā radusies ideja un kā ierīce tapusi. Dalībnieki tika vērtēti pēc tehniskā izpildījuma, idejas oriģinalitātes un uzstāšanās atraktivitātes.

Ar mērķi popularizēt robotiku un programmēšanu un demonstrētu tās iespējamo praktisko lietojamību dzīvē, čempionātā tika ieviesta jauna sacensību disciplīna – «Folkreiss 2015». Tajā dalībniekiem bija jāliek divu veidu – LEGO un brīvās klases – robotiem autonomi (bez ārējas vadības ar pulti vai citādi) izbraukt noteiktu trasi. LEGO kategorijā kvalificējas roboti, kas ir aprīkoti ar tehniski nemodificētām standarta komplektā esošajām detaļām, savukārt brīvajā klasē iekļaujami jebkuri roboti, kas pārvietojas pa virsmu, kā arī automašīnu modeļi bez ierobežojumiem. Braucieni tika organizēti katrai kategorijai atsevišķi.

Robotika ir viena no visstraujāk augošajām nozarēm. Roboti tiek konstruēti industriāliem mērķiem, sadzīves atvieglošanai, kā arī priekam un sacensībām. Pasākuma mērķis ir sekmēt robotikas nozares attīstību un sadarbību Latvijā, kā arī veicināt jauniešu, it īpaši skolēnu, interesi par inženierzinātnēm un paaugstināt inženierzinātņu prestižu sabiedrībā.

Pasākumu organizēja RTU Robotikas klubs un Robotu skola sadarbībā ar uzņēmumiem «iRobot», SIA «RS Components» un «Accenture Latvia» īstenoto izglītības projektu «Start(IT)».

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

27. aprīlis, 2015 plkst. 12:44

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi