55. gadadienu svin Latvijas lielākais un arī vadošais vīru koris «Gaudeamus»

25. marts, 2015
.
.
.

Sestdien, 28. martā, plkst. 17 Rīgas Vecajā Svētajā Ģertrūdes evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks vīru kora «Gaudeamus» 55. jubilejas pirmais koncerts, kura uzmanības centrā būs franču 20. gadsimta dižgara, komponista Morisa Diriflē mesa «Cum Jubilo», kas ir savdabīgi skaists, bet Latvijā ļoti reti atskaņots skaņdarbs. Programmā būs arī Baha mūzika un gregoriskie dziedājumi, ziņo Latvijas Radio rīta programma «Labrīt!».

Kora repertuārs ir ļoti daudzpusīgs, arī mākslinieciskā latiņa visu laiku tiek turēta ļoti augstu, ne velti vairāk nekā 10 gadus «Gaudeamus»ir vadošais koris Latvijā, arī daudzu starptautisku konkursu laureāts. Pēdējais kora izcilais sasniegums ir zelta medaļa un čempiona tituls «Pasaules koru olimpiādē Rīga 2014».

Kora «Gaudeamus» sastāvu veido 60 dažādu paaudžu vīri, kuri atzīst, ka kori viņi sajūt kā brālību, un daudzi jau arī kā neatņemamu savu dzīves sastāvdaļu. Vīri ir vienisprātis, ka kora augstā mākslinieciskā kvalitāte ir diriģenta Ivara Cinkusa nopelns, kurš kori vada gandrīz 20 gadu. Pats diriģents stāsta, ka nekādā ziņā nav despotiskā tipa līderis. Viņš attiecības ar kori balsta uz saprašanos undraudzību, arī pašam strādāt ar šiem dziedošajiem vīriem ir patiešām kas īpašs: «Īsts veču bars jau ir veču bars. Tā skaņas kvalitāte, ko vardabūt ārā no vīriem, tā ir brīnišķīga parādība – tas spēks un maigums reizē. Tāda skaņu un emociju amplitūda nav nevienā citā korī,» teic Ivars Cinkuss.

Savukārt 16. maijā plkst. 17 koncertzālē «Lielā Ģilde», Amatu ielā 6, notiks jubilejas svinību otrais koncerts. Pirmajā daļā diriģenta Ivara Cinkusa vadībā, piedaloties Nacionālo Bruņoto spēku orķestrim, skanēs Nika Gothama vīru korim «Gaudeamus» un pūtēju orķestrim komponētais cikls ar Ērika Ādamsona dzeju «Sapņu pīpe». Koncerta otrajā daļā pirmo reizi tiks atskaņots komponista Uģa Prauliņa tautas mūzikas cikls «Pagānu gadagrāmata».

LATVIJAS RADIO, «Vīru koris «Gaudeamus» svin 55 gadu jubileju» (25.03.2015.)

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

25. marts, 2015 plkst. 11:48

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi