RTU students ieinteresē par inženierzinātēm ar paša izgudrojumu

3. marts, 2015
.
.
.

Plašu interesentu uzmanību izstādē «Skola 2015» izpelnījās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) maģistrantūras studenta Kristapa Baķa radītais miniatūrais auto, ko iespējams vadīt ar mobilā telefona palīdzību.

Kristaps Baķis ir RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes maģistra programmas «Elektronika» 2. kursa students un šobrīd raksta maģistra darbu. Viņš ir arī aktīvs biedrs RTU Elektronikas klubā, kurā līdz šim ieguvis iemaņas lodēšanā un programmēšanā. Tā kā Kristapam pavērusies iespēja piedalīties izstādē, puisis nolēmis, ka var studētgribētājiem ne vien pastāstīt vairāk par fakultāti un studijām, bet arī parādīt, kā praktiski pielietot universitātē iegūtās zināšanas.

«Vēlējos radīt ko tādu, kas skolēniem šķistu interesants un saprotams, tādēļ iedomājos radīt mašīnīti, ko iespējams kontrolēt ar Android telefona palīdzību, izmantojot bezvadu datortīklu Bluetooth. Kustinot telefonu, mašīnīti iespējams manevrēt uz priekšu un atpakaļ, pa kreisi un pa labi,» skaidro K. Baķis.

Puisis stāsta, ka līdzīgas aplikācijas radītas kompānijas «Apple» viedtālruņiem, kuri izmanto operētājsistēmu iOS, taču neviena Android telefonam radītā aplikācija nav šķitusi gana laba miniatūrā auto manevrēšanai – lielākoties tās varēja manevrēt tikai ar  taustiņu palīdzību. Tādēļ K. Baķis nolēma uzprogrammēt aplikāciju, kas manevrēšanu padarītu dinamiskāku.

«Nekad nebiju rakstījis Android aplikāciju, taču universitātes zināšanas ir tik pamatīgas, ka es to varēju izdarīt trīs dienās – pirmdien izlēmu šo ideju īstenot un jau ceturtdien gan mašīna, gan aplikācija tās manevrēšanai bija radīta,» stāsta K. Baķis.

Lai arī eksperimentu būtu iespējams izmantot gan izklaidēm, izaicinot draugus uz sacensībām, gan praktiskiem mērķiem kā novērošanas un izsekošanas ierīci, piestiprinot pie miniatūrā auto videokameru, vai kombinēt ar citām iekārtām, puisis to neplāno attīstīt tālāk.

K. Baķis ir pārliecināts, ka paveiktais palīdzēs viņam virzīties pa karjeras kāpnēm, «jo ikviens šāds eksperiments dod praktiskas iemaņas, kuras potenciālajam darba devējam ir nozīmīgas. Viņi vienmēr lūdz uzskaitīt, ko esmu paveicis savā jomā, nevis ko es zinu teorētiski». To arī viņš vēlējies parādīt topošajiem studentiem, kuri plāno studēt RTU.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

3. marts, 2015 plkst. 9:06

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi