RTU paraksta līgumu ar Valmieras domi par sadarbību izglītībā, pētniecībā un uzņēmējdarbībā

30. janvāris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ir parakstījusi sadarbības līgumu ar Valmieras pilsētas pašvaldību par savstarpēju sadarbību pētniecībā, zināšanu un tehnoloģiju pārnesē un inovatīvas studiju un darba vides pilnveidošanā, tā sekmējot abu pušu attīstību un izaugsmi. Šis ir pirmais RTU solis ceļā uz plašāku sadarbību ar lielākajām Latvijas pilsētām inženierzinātņu speciālistu sagatavošanā, tā nākotnē sekmējot Latvijas novadu attīstību.

Līgumu piektdien, 30. janvārī, Valmieras domē parakstīja RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Ričards Gailums.  

«Ceram, ka šis līgums ir pirmais solis ceļā uz visu Latvijas lielo pilsētu iesaisti inženierzinātņu apguves veicināšanā, tā nākotnē sekmējot Latvijas reģionu tautsaimniecības attīstību,» saka viens no sadarbības iniciatoriem, RTU rektora vietnieks biznesa un inovāciju jautājumos Antons Kiščenko. Viņš ir pārliecināts, ka šādas sadarbības rezultātā reģionu jaunieši, iegūstot izglītību RTU, nākotnē ar jauniegūtajām teorētiskajām un praktiskajām zināšanām varēs atgriezties savās mājās, tur radot jaunus uzņēmumus vai sniedzot pievienoto vērtību jau esošajiem.

Līgums paredz, ka RTU un Valmieras pašvaldība turpmāk sadarbosies pētniecisko darbu izstrādē un laboratoriju aprīkojuma izmantošanā, kopīgu Eiropas savienības finansētu projektu pieteikumu sagatavošanā, pētniecības projektos maģistrantiem un doktorantiem, mācību prakšu organizēšanā un īstenošanā, akadēmisko un profesionālo studiju programmu izstrādē un pilnveidošanā, kā arī mācību materiālu izstrādē.  

Nozīmīga ir iecerētā sadarbība ar Valmieras un apkārtnes uzņēmumiem, nodrošinot RTU studentiem tajos prakses vietas un veicinot RTU pētnieku un zinātnieku iesaisti dažādu uzņēmumiem būtisku pētījumu realizēšanā, kas var uzlabot uzņēmumu produkcijas vai pakalpojumu kvalitāti, tā kopumā sekmējot uzņēmumu attīstību. RTU jau ir uzsākta veiksmīga sadarbība ar ķīmiskās un tekstila rūpniecības uzņēmumu AS «Valmieras stikla šķiedra» un keramisko būvmateriālu ražotāju AS «Lode». Tapāt iezīmēts sadarbības potenciāls ar mazajiem uzņēmumiem, kā arī uzņēmumiem, kas specializējas koksnes apstrādē un pēcapstrādē un kuriem nepieciešams RTU zinātniskais atbalsts.

Līdzīgu sadarbības līgumu jau tuvākajā laikā RTU gatavojas parakstīt ar Valmieras Valsts ģimnāziju (VVĢ), paredzot RTU iesaisti skolēnu izglītošanā un informēšanā par inženierzinātņu priekšrocībām, organizējot RTU mācībspēku vieslekcijas un tehnisko zinātņu kursus VVĢ, kā arī skolēnu vizītes RTU. Uzsākot sadarbību, jau ceturtdien, 29. janvārī, RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna VVĢ lasīja lekciju «Ūdens ceļš» par dzeramā ūdens tehnoloģijām un pētniecību. Savukārt februārī iecerēta VVĢ skolēnu vizīte RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā, kur viņiem būs iespēja apskatīt RTU fakultātes, laboratorijas, dienesta viesnīcu, satikties ar universitātes mācībspēkiem, tā gūstot priekšstatu par studiju iespējām RTU.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

30. janvāris, 2015 plkst. 15:24

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi