RTU delegācijas vizīte Eiropas kodolpētniecības centrā un Lozannas Politehniskajā federālajā skolā

28. janvāris, 2015
.
.
.

21. un 22. janvārī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) delegācija viesojās Eiropas kodolpētniecības centrā (Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire – CERN), lai pārrunātu iespēto esošajā sadarbības modelī un sniegtu priekšlikumus tā pilnveidē, un Lozannas Politehniskajā federālajā skolā (École polytechnique fédérale de Lausanne – EPFL), ar kuras pārstāvjiem tika sāktas sarunas par iespējamajiem sadarbības virzieniem.

Tikšanās laikā CERN Paātrinātāju un tehnoloģiju direktors Frederiks Bordrī (Frédérick Bordry) ne tikai iepazīstināja RTU pārstāvjus ar CERN aktualitātēm, bet arī – apliecināja, ka līdzšinējā sadarbība ir bijusi veiksmīga un ieguvējas ir abas puses. RTU ir vienīgā universitāte Latvijā, kas noslēgusi sadarbības līgumu ar CERN, tādējādi kļūstot par kodolpētījumu un inženierzinātņu jaunāko atklājumu un teoriju tiltu uz Latviju.

Pašreizējā sadarbība starp RTU un CERN mūsu universitātes doktorantiem sniedz iespēju reizi gadā doties darba un studiju vizītē uz lielāko un slavenāko elementārdaļiņu izpētes laboratoriju pasaulē. Šādas vizītes ir notikušas 2013. un 2014. gadā, kurās RTU doktoranti ir tikušies ar CERN zinātniekiem, noklausījušies lekcijas par CERN iekārtu darbību, kā arī devušies uz Antimatērijas palēninātāja laboratoriju (Antimatter Decelerator) un CERN vadības un datoru centru.   

RTU doktorantiem bijusi iespēja apskatīt CERN nozīmīgākās iekārtas: piedalīties AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) eksperimentā, zinātnieku vadībā strādāt Supervadītājmagnētu zālē (Superconducting Magnets Hall) un CMS (Compact Muon Solenoid) daļiņu detektora eksperimentā.

Kā turpinājums RTU doktorantu pirmajai vizītei CERN bija pirmā tā pētnieku vizīte Latvijā 2013. gada oktobrī, kuras laikā RTU ar vieslekciju «Large Hadron Collider – Status and Plans» uzstājās CERN Daļiņu kūļu izpētes nodaļas (Beams Department) vadītājs Dr. Paul Collier. Viņš stāstīja par Lielā hadronu pretkūļu paātrinātāja (LHC) izveidošanu, darbību un nākotnes iecerēm. Klātesošie tika iepazīstināti ar tehniskās, vadības un darbības problēmām LHC lietošanā un veidošanā.

Vizītē CERN RTU pārstāvēja: RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis, rektora padomnieks un Materiālu apstrādes tehnoloģijas katedras profesors Toms Torims, Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes dekāns profesors Oskars Krievs, Transporta un mašīnzinību fakultātes dekāna vietnieks zinātniskajā darbā Aleksejs Kataševs, Pusvadītāju fizikas katedras vadītājs Artūrs Medvids, Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes dekāna vietnieks mācību darbā Agris Ņikitenko, Telekomunikāciju institūta vadošais pētnieks Jurģis Poriņš un Starptautiskās institucionālās sadarbības nodaļas projektu vadītāja Renāte Roga.  

RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un Starptautiskās institucionālās sadarbības nodaļas projektu vadītāja Renāte Roga devās vizītē uz EPFL, kur abas puses, demonstrējot prezentācijas, iepazīstināja vienu ar otru, dalījās pieredzē augstākās izglītības jautājumos, pārrunāja potenciālās sadarbības iespējas, kā arī – RTU pārstāvjiem bija iespēja apskatīt EPFL infrastruktūru.

Šīs vizītes laikā RTU delegācija tikās arī ar Viņas Ekselenci Latvijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Pasaules Tirdzniecības organizācijā Ingu Ernstsoni un Viņa Ekselences Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Apvienoto Nāciju Organizācijā Ženēvā Raimonda Jansona kundzi Ievu Spolīti-Jansoni.  

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

28. janvāris, 2015 plkst. 16:50

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi