RTU jaunie elektromobiļi izbrauc Rīgas ielās

16. decembris, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) divpadsmit jaunie elektromobiļi ir sākuši savu ceļu Rīgas ielās. Otrdien, 16. decembrī, RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis svinīgi pasniedza elektromobiļu atslēgas visu RTU fakultāšu dekāniem un administrācijas darbiniekiem.

Skatīt galeriju

RTU elektromobiļus iegādājusies, izjūtot atbildību par apkārtējās vides kvalitāti, jo elektromobiļi ir urbānai videi domāti auto, kas darbojoties nepiesārņo gaisu ar kaitīgajiem izmešiem. Elektromobiļus saņēma visas deviņas RTU fakultātes, RTU Studentu parlaments un administrācijas struktūrvienības. Ar auto paredzēts pārvietoties galvenokārt pilsētā, kā arī apmeklējot RTU filiāles. Pie RTU fakultātēm un administratīvās ēkas ir uzstādīti elektromobiļu uzlādes punkti.

 

Elektromobiļus RTU studenti un mācībspēki izmantos arī studiju procesā un zinātniskajā darbā, veicot dažādus pētījumus. Ir iecere izmēģināt roku ar elektromobiļiem saistītu jaunu tehnoloģiju radīšanā. Piemēram, izveidot pašiem savus ātros elektromobiļu lādētājus, ko pēc tam sadarbībā ar ražotājiem realizēt tirgū.

elektromobilu_prezentacija.jpg

RTU iegādātie «Volkswagen e-up!» elektromobiļi ir augstas efektivitātes transportlīdzekļi — videi draudzīgi, jo nerada gaisu piesārņojošus izmešus, kā arī ir lētāk ekspluatējami. Tiem ir zemākas apkopes izmaksas un ilgmūžīgāks motors nekā ar degvielu darbināmajiem auto. Arī elektromobiļu ikdienas tēriņi ir mazāki, jo vidējais elektrības patēriņš izmaksā aptuveni 2,5 reizes mazāk nekā degviela.

RTU elektromobiļi ir iegādāti, izmantojot valsts budžeta programmu «Klimata pārmaiņu finanšu instruments» (KPFI), kas tiek finansēta no oglekļa dioksīda izmešu atļauju pārdošanas. Tādējādi 85% jeb 221 100 EUR no elektromobiļu iegādes attiecināmajām izmaksām ir finansējusi valsts. Kopējās projekta izmaksas ir 260 000 EUR. Valsts atbalsts ir ļoti nozīmīgs, jo elektromobiļi universitātei ir izmaksājuši lētāk, nekā ja būtu jāpērk ar degvielu darbināmas automašīnas.

Divus elektromobiļus ir iegādājies arī RTU meitasuzņēmums SIA «RTU Enerģija», kas nodrošina siltumapgādi RTU Ķīpsalas kompleksam.

Elektromobiļus RTU piegādā viena no Baltijā vadošajām automobiļu tirdzniecības uzņēmumu grupām «Møller Auto». Uzņēmums RTU darbiniekiem pirms atslēgu saņemšanas nodrošināja arī braukšanas mācības, lai elektromobiļus ikdienā varētu ekspluatēt efektīvi un energoekonomiski.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

16. decembris, 2014 plkst. 16:29

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi