RTU pasniedz apbalvojumus labākajiem Latvijas ķīmijas skolotājiem

1. decembris, 2014
.
.
.

«Milzīgs paldies jums par labajiem studentiem, ko jūs mums esat sagatavojuši!» Šie vārdi piektdien, 28. novembrī, Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē (RTU MLĶF) skanēja vairākkārt, jo tur notika ikgadējais Latvijas ķīmijas un dabaszinātņu skolotāju seminārs, kura laikā tika sveikti divpadsmit labākie ķīmijas skolotāji, kas savus skolēnus izcili sagatavojuši studijām RTU. Stipendijas studijām saņēma arī divi izcilākie MLĶF studenti.

GALERIJA 

«Mēs kopā dalām atbildību par mūsu nākotni,» skolotājiem spiežot roku un pasniedzot RTU Atzinības rakstus, sacīja RTU mācību prorektors Uldis Sukovskis. Divpadsmit skolotāji no Latvijas reģioniem un Rīgas saņēma RTU MLĶF un citu institūciju — Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA), Latvijas Organiskās sintēzes institūta, AS «Grindeks», AS «Olainfarm» un SIA «Bauskas alus» — apbalvojumus.

RTU ķīmijas profesores Emīlijas Gudrinieces vārdā nosauktā LZA balva šogad tika pasniegta E. Kauliņa Lielvārdes vidusskolas ķīmijas skolotājai Veltai Gobiņai. Viņa, saņemot balvu, atzina, ka ir «ķerta uz skolu un skolēniem», tāpēc skolotājai patīk organizēt dažādus pasākumus, lai saviem audzēkņiem parādītu un pastāstītu ko jaunu, ievedot viņus aizraujošajā ķīmijas pasaulē. «Man prieks, ka man apkārt ir tik daudz jauku bērnu,» sacīja V. Gobiņa.

Latvijas Organiskās sintēzes institūts savu apbalvojumu pasniedza divām skolotājām — Madonas Valsts ģimnāzijas skolotājai Līvijai Tomiņai un Rīgas 10. vidusskolas skolotājai Tatjanai Aniskovičai. Savukārt AS «Olainfarm» balvas saņēma Rīgas 1. Valsts ģimnāzijas skolotāja Skaidrīte Pakule un Krāslavas Valsts ģimnāzijas skolotājs Harijs Misjuns. AS «Grindeks» balvu pasniedza Ventspils 1. ģimnāzijas skolotājai Vitai Bērzlejai, bet SIA «Bauskas alus» — I. Gaiša Kokneses vidusskolas skolotājai Ludmilai Čudarānei.

RTU MLĶF apbalvojumus saņēma pieci skolotāji: Druvas vidusskolas skolotāja Inese Zīrupa, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotāja Laura Fjodorova, Rīgas 96. vidusskolas skolotāja Nataļja Kirsanova, Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas skolotāja Antra Zeile un Rīgas 40. vidusskolas skolotājs Vjačeslavs Korotins.  

Šajā pašā pasākumā tika sveikti arī divi izcilākie RTU MLĶF studenti: 1. kursa maģistrante Agnese Stikute un 4. kursa bakalaura students Kristers Ozols. Viņiem tika piešķirta profesoru Emīlijas Gudrinieces un Alfrēda Ieviņa vārdā nosauktā stipendija, kas ļaus vēl nopietnāk pievērsties studijām un zinātniskajam darbam, jo, kā sacīja MLĶF profesore Māra Jure, šie studenti ir tā aizrāvušies ar studijām, ka parasti paši pēdējie iziet no laboratorijām un atstāj fakultāti.

«Izglītība nav pakalpojums. Skolotājiem, kurus tikko sveicām, profesija ir dzīve, nevis pakalpojums. Tā bija profesoriem Gudriniecei un Ieviņam, un to arī novēlu Jums,» studentiem apsveikuma vārdus veltīja LZA prezidents Ojārs Spārītis.

Pēdējo gadu tendences gan rāda, ka ķīmijas centralizēto eksāmenu izvēlas kārtot neliela daļa vidusskolas beidzēju — 2014. gadā — tikai 561 jaunietis. Tāpēc augstskolas augstu novērtē katru studentu, kas savu nākamo profesiju saista ar ķīmiju. «Jūsu skolēnos ielikto zināšanu fundamentu mēs augstskolā augstu novērtējam. Gadu gaitā mums ir izveidojusies laba saite, kas dod rezultātus. Strādāsim kopā arī turpmāk,» skolotājus rosināja U. Sukovskis.

Pēc apbalvošanas skolotāji devās uz Baltijā lielāko farmācijas uzņēmumu AS «Grindeks», kur viņiem bija iespēja iepazīties ar šogad jaunatklātās Kvalitātes kontroles laboratorijas darbību, aktīvo farmaceitisko vielu ražošanu un rūpniecisko notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, kurās tiek izmantots bioloģiskās attīrīšanas princips.

RTU un ķīmijas uzņēmumu apbalvojumi skolotājiem tiek piešķirti kopš 1999. gada, savukārt Emīlijas Gudrinieces balva – kopš 2006. gada. Ik gadu pēc semināra tiek organizētas arī ekskursijas uz dažādām ražotnēm, lai skolotājiem sniegtu ieskatu ķīmiskās rūpniecības attīstībā un veicinātu viņu ieinteresētību šāda veida ekskursijās vest arī savus audzēkņus.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

1. decembris, 2014 plkst. 11:04

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi