RTU izdevniecība laidusi klajā zinātnisku monogrāfiju «Vides vadība un energopārvaldība»

19. augusts, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) izdevniecība laidusi klajā jaunu zinātnisku monogrāfiju «Vides vadība un energopārvaldība». Tās autores ir RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta zinātnieces Dagnija Blumberga, Sarma Valtere un Silvija Nora Kalniņš. Monogrāfijā apkopotas zinātnieču pētījumu atziņas un Latvijas drosmīgāko uzņēmumu pieredze vides pārvaldības sistēmu ieviešanā.

«Tā nav tikai teorija, bet gan praksē un pieredzē balstīts redzējums, kā taupīt resursus, ekonomēt naudas līdzekļus un tajā pašā laikā būt videi draudzīgiem,» monogrāfiju vienkāršiem vārdiem raksturo profesore D. Blumberga, kas ir arī RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta direktore.

Monogrāfija paredzēta ne tikai studentiem un pētniekiem, bet arī uzņēmumu vadītājiem un pašvaldību speciālistiem, kas nodarbojas ar vadības stratēģiju, programmu un plānu izstrādāšanu un ieviešanu. Grāmatā, balstoties uz konkrētu uzņēmumu piemēriem, sniegts ieskats, kā, izmantojot datu apstrādi, analīzi un modelēšanu, iespējams samazināt dabas un energoresursu patēriņu un ietaupīt finanšu līdzekļus.

«Daudzi uzņēmumi aicina samazināt elektroenerģijas cenas, taču ir jāķeras klāt uzņēmumu energopārvaldībai, un maksa par elektroenerģiju samazināsies,» iesaka D. Blumberga. Viņa uzskata, ka uzņēmumiem ir jādara viss iespējamais, lai samazinātu to ietekmi uz vidi, — jāsamazina emisijas gaisā un notekūdeņu daudzums, kā arī jāsamazina patērētā siltumenerģija. Bet to, pēc profesores vārdiem, var panākt tikai tad, ja «cilvēks sāk domāt un pilnveidot un attīstīt idejas, nevis tikai dara».

Monogrāfija noderēs arī lasītājiem, kas interesējas par oglekļa izmešu samazināšanu uzņēmuma darbībā, kā arī par jaunākajām pārvaldības teorijām, piemēram, «LEAN» un «Six Sigma».

Grāmata būs pieejama RTU Zinātniskajā bibliotēkā un LU Zinātniskajā bibliotēkā. Savukārt iegādāties to var RTU grāmatnīcā Rīgā, Kaļķu ielā 1, 1. stāvā.   

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

19. augusts, 2014 plkst. 16:24

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi