Zaļo tehnoloģiju inkubators sāk pieņemt biznesa ideju pieteikumus

22. jūlijs, 2014
.
.
.

Latvijā darbu uzsācis Zaļo tehnoloģiju inkubators (ZTI), kura mērķis ir atbalstīt un veicināt uzņēmējdarbību, kas saistīta ar inovācijām zaļās ražošanas jomā. Uzņēmēji ir aicināti līdz 25. jūlijam ZTI iesniegt ideju pieteikumus pirmajai ideju uzņemšanas kārtai.

ZTI ir Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), Latvijas Universitātes (LU) un Norvēģijas industriālās attīstības korporācijas SIVA kopprojekts, kasvērsts uz starpinstitucionālo sadarbību un zināšanu plūsmas veicināšanustarp universitātēm, pētniecības iestādēm un zaļās ražošanas uzņēmumiem. Finansējumu projektiem konkursa kārtībā piešķir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). 90% finansējuma veido Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums un 10% — valsts budžeta līdzekļi.

«Šī ir lieliska iespēja ikvienam esošajam vai topošajam Latvijas uzņēmējam, kurš savu biznesu saista ar zaļajām tehnoloģijām, iegūt atbalstu intelektuālo un finanšu resursu piesaistē, kas nepieciešami inovatīvu biznesa ideju attīstīšanai,» saka ZTI izpilddirektors Oskars Priede.

Atbalsts uzņēmējiem notiks divos posmos: pirmsinkubācijā un inkubācijā. Pirmsinkubācijas laikā ZTI palīdzēs uzņēmējiem pilnveidot un notestēt biznesa idejas, kā arī sagatavot biznesa plānu un definēt biznesa modeli. Savukārt inkubācijas posmā ZTI atbalstu saņems uzņēmumi, kuriem būs piešķirti LIAA granti. To apjoms ir no 10 000 līdz 140 000 EUR.

ZTI atbalstīs projektus, kas veicina atjaunojamo materiālu un enerģijas avotu izmantošanu un samazina un novērš emisiju un atkritumus. Pirmsinkubācijas posmā tiks atbalstītas vismaz 70 idejas, no kurām inkubācijas posmā iecerēts atbalstīt 15 jaunu zināšanu ietilpīgus uzņēmumus, veicinot to zaļās ražošanas izaugsmi. Inkubatora ilgtermiņa mērķis ir kļūt par atzītu organizāciju ar specializētām reģionālajām zināšanām zaļo tehnoloģiju uzņēmējdarbības attīstībā.

«RTU galvenais ieguvums no šī projekta būs iespēja komercializēt daudzasmūsu radītās tehnoloģijas, kā arī šajā procesā iesaistīt studentus un pētniekus. Mēs ceram, ka komercializētie produkti būs tirgū pieprasīti ,» saka RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna.

Savukārt LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks akcentē, ka biznesa ideju autori varēs operatīvi gūt rekomendācijas par projektu nepieciešamo pilnveidi, jo inkubatorā būs pieejami eksperti ar plašām zināšanām dažādās tehnoloģijās, ne tikai uzņēmējdarbībā.

Ideju pieteikumus atlasei var iesniegt ZTI mājas lapā.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

22. jūlijs, 2014 plkst. 11:29

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi